Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Falkenberg har Lärarförbundet sett riskanalyser där varken den gravida eller skyddsombud närvarat. Foto: Anna Palmgren/SVT

Lärarförbundet i Falkenberg: Gravida lärare skickas hem i onödan

Publicerad

Lärare som hade kunnat jobba smittsäkert skickas hem med graviditetspenning som drabbar dem ekonomiskt. Alla kanske inte heller vet att arbetsgivaren ska utreda om det finns arbetsuppgifter som passar.

– Jag är helt övertygad om att det finns ett stort mörkertal, säger Fredric Hillertz, ordförande för Lärarförbundet i Falkenberg.

Enligt Arbetsmiljöverkets riktlinjer ska arbetsgivaren genomföra en riskbedömning innan gravida skickas hem i vecka 20. Denna ska utreda om det finns smittsäkra arbetsuppgifter. Det enda tydliga stoppet från myndigheten är att gravida inte ska jobba med covidpatienter.

Fredric Hillertz tror att det finns arbetsuppgifter som hade gjort att fler gravida kunnat jobba åtminstone deltid. Till exempel kan det handla om att rätta prov eller som förskolelärare vara utomhus i större utsträckning.

I klippet berättar Fredric Hillertz om arbetsgivarens ansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet