Felaktigt konstruerade ledstråk kan leda synskadade in i farliga situationer. Arkivbild. Foto: Kyrre Lien/NTB/TT

Larm: Ledstråk för synskadade i Falkenberg leder fel

Publicerad

Flera ledstråk i Falkenberg är enligt synskadade farliga. De leder rakt ut i trafiken, in i stänger eller i gavlar på busskurer.

– Det är nästan som en stor fälla för synskadade, säger tolvåriga Lily-Ann Rosberg till P4 Halland. Hon är blind och använder käpp.

Ledstråk är mönster i marken, ofta gjorda av cementplattor med räfflor, som synskadade kan följa med sin käpp för att hitta till exempelvis en busshållplats.

Behöver byggas om

Men felaktigt konstruerade ledstråk kan i stället leda synskadade in i farliga situationer. För att det ska bli säkert behöver stråk i Falkenberg byggas om.

Orsaken till de farliga stråken kan vara att kommunen efter att stråken anlagts senare gjort ingrepp och att funktionen av ledstråken då försummats.

Har missats vid underhållsarbete

– Det är tråkigt om man upplever att man glöms bort, säger gatuingenjör Ola Nylander på kommunen och menar att ledstråk ibland kan missas efter underhåll eller reparationer av vägbanor.

Liknande problem har tidigare uppmärksammats också på andra platser i landet, bland annat på Gotland och i Uppsala.

Ledstråk för synskadade

Många personer med synnedsättning eller blindhet använder sig av så kallade taktila ledstråk.

Taktila ledstråk i marken är ofta gjorda av cementplattor med räfflor, som synskadade kan följa med sin käpp för att hitta till exempelvis en busshållplats.

Ledstråk finns för att synskadade ska kunna orientera sig utomhus. Stråket måste vara kontinuerligt från punkt A till punkt B för att personer med synnedsättning eller blindhet på ett enkelt sätt skall kunna orientera sig.

Det är viktigt att ytorna som används ger en pålitlig och korrekt information till personerna som inte ser.

Källa: Institutionen för Fysisk Planering på Blekinge Tekniska Högskola och Synskadades Riksförbund/P4 Halland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.