Foto: Svt

Lars Fröding blir ny kommunchef i Falkenbergs kommun

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Falkenbergs kommun meddelade under tisdagsmorgonen att Lars Fröding blir ny kommunchef.

Rekryteringen av ny kommunchef i Falkenbergs kommun startade i höstas efter att före detta kommunchefen Charlotte Johansson sparkades då en samlad majoritet inom politiken inte längre hade förtroende för henne. Ett besked som kom i svallvågorna efter det omdiskuterade avskedandet av kommunens skolchef, Jörgen Frostlund.

Inför rekryteringen av en ny kommunchef hade kommunstyrelsen målet att hitta en strukturerad person som tillsammans med ledningsgruppen kunde uppnå resultat i hela organisationen.

Och under tisdagsmorgonen meddelade samtliga partier i kommunstyrelsen att de står bakom beslutet att erbjuda Lars Fröding tjänsten som kommunchef, enligt ett pressmeddelande. Ett erbjudande som han muntligt tackat ja till.

Tidigare arbete

Lars Fröding kommer närmast från en tjänst som samhällsdirektör på Länsstyrelsen i Västra Götaland, men har även varit kommunchef i Laholms kommun och Sotenäs kommun. Han var även med och byggt upp vindkraftsföretaget Arise och har tidigare varit miljöinspektör och samhällsbyggnadschef i Dals-Ed.

Som kommunchef förväntas han leda hela kommunkoncernen men framförallt möta de nya utmaningarna som kommunens ställs inför då man räknar med en ökning av andel barn, unga och äldre samtidigt som andelen som faktiskt arbetar inte ökar i samma takt. Enligt kommunen kommer det att krävas innovativa lösningar för att kunna bistå med samma service till invånarna. 

Tillträder till sommaren

I pressmeddelandet kommenterar kommunstyrelsens ordförande Mari-Louise Wernersson (C) rekryteringen:

– Han är en uppskattad chef och en person som kan inspirera andra i sitt arbete. Det är en person som passar bra i Falkenbergs kommun.

Det är inte helt klart när Lars Fröding börjar sin tjänst då avtalet formellt måste skrivas under, men förmodligen före sommaren eller direkt efter meddelar kommunen. Fram till dess kommer Anders Ramberg vara fortsatt tillförordnad kommunchef.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer