Laxen dör på väg mot lek

Uppdaterad
Publicerad

Laxens framtid hotas om inte vattenkraften miljöanpassas. Nu ställer regeringen och EU krav på att kraftbolagen ser till att vandrande fisk når sina lekplatser. Nissan i Halmstad är en sådan plats där laxen just nu fastnar och dör.

Laxtrappan vid Slottsmöllans kraftstation fungerar dåligt och laxarna som egentligen är på väg upp till Gislaved för att leka kommer inte längre än dit.

Det här är en vanlig problematik i Sverige där strömmande vatten producerar mängder med el och samtidigt är livsviktigt för vandrande fiskar. Men enligt EU:s vattendirektiv ska vattenkraften i Sverige anpassas mer till miljövärdena. Därför är två utredare i Halmstad och arbetar på en rapport med förslag på åtgärder.

– Vi rekommenderar egentligen att man har en naturliknande fiskväg, i form av att man trösklar upp eller något liknande. På så sätt kan fisken simma upp istället för att hoppa, säger Andreas Bäckstrand, utredare vid Vattenmyndigheten Västerhavet.

”Krävs mer vatten”

Slottsmöllan som äger kraftstationen väntar med att kommentera förslagen men poängterar att allt är i enlighet med gällande vattendom.

Nissan, Luleälven, Dalälven och Emån är fyra vattendrag som ska fungera som norm när EU:s vattendirektiv tillämpas. Utredningen handlar inte om att lägga ner kraftverk utan om att hitta en balans mellan elproduktion och naturvärden, som till exempel fiskliv.

– Det krävs mer vatten än vad man släpper i de här fisktrapporna i dag, och det krävs andra typer av trappor för att få en bra funktion, säger Fredrik Nilsson, från fiskeutredningsgruppen i Västra Götaland.

– En lax eller havsöring försöker i princip ta sig tillbaka till den sten den föddes vid. Och hittar den inte upp på grund av dåliga fiskvägar så är det klart att många laxar blir stående nedanför kraftverken. Och till slut dör dom, säger Andreas Bäckstrand.

Prisas för sitt jobb

Han är övertygad om att vattenkraften måste miljöanpassas, men säger att frågan är vilken avvägning man ska göra när det handlar om dels energi, dels miljö.

Nissans vänner som länge kämpat för fiskens vandring tycker att utredarnas arbete är så bra att de har gett en utmärkelse till de båda tjänstemännen: ”Årets Nissanambassadörer”.

– Det är utmärkelse som vi ger ut till de som vi tycker gör ett bra jobb för Nissan, säger Mattias Höjman från föreningen.

Rapporten ska ut på samråd under 2018 innan beslut tas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.