Foto: Patric Söderström TT/arkiv

Ledare för radikal djurrättsorganisation åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Vårdslöshet i trafik, misshandel, olaga hot, hemfridsbrott och ofredande är saker som den radikala djurrättsledaren är misstänkt och nu står åtalad för i Varbergs tingsrätt. Flera av de misstänkta brotten är sammankopplade till händelser vid en minkfarm i Glommen, utanför Falkenberg.

Enligt åtalet ska mannen, tillsammans med andra, planerat och utfört en aktion sent på kvällen i oktober 2017. Gruppen ska ha skrikit i megafoner,  låtit sirener ljuda och ringt i bjällror vid fastigheten där ägaren till minkfarmen och hans familj bor. Motivet för brottet ska ha varit att stoppa laglig verksamhet, det vill säga minkfarmen.

Olaga hot

Eftersom gruppen olovligen ska ha vistats i minkfarmarens trädgård, åtalas även djurrättsledaren för hemfridsbrott.

På Instagram ska mannen, under samma dag, ha publicerat en bild på ett skelett med minkfarmarens förnamn i text följt av orden ”f d minkfarmare”. Till följd  av det står han nu åtalad för olaga hot.

Megafon mot en mans öra

Även dagen efter ska han ha varit vid minkfarmen i Glommen. Enligt åtalet ska han då gjort sig skyldig till misshandel genom att att sätta en megafon mot en annan mans öra och slagit på sirénljud.

Djurrättssledaren står även åtalad för vårdslöshet i trafik och smitning från trafikolycksplats. Enligt åklagaren ska han ha kört sin bil i fel körfält och för att undvika frontalkrock har då mötande fordon fått väja. Han ska vid händelsen kört in i en backspegel men ändå kört vidare. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer