Han var en av få som lärde sig konsten hos de ökända Tattoo-Jack och Ole Hansen i Nyhavn i Köpenhamn. Foto: Anders Fall

Tattoo-Andy på vita duken

Uppdaterad
Publicerad

Anders Larsson, eller ”Tattoo Andy” från Halmstad anses som en legendar inom yrket. Han var en av få som lärde sig konsten hos de ökända Tattoo-Jack och Ole Hansen i Nyhavn i Köpenhamn. – Jag gjorde min första tatuering när jag var 10 år, säger han.

När tatueringar endast var något som prydde tuffa sjömän stannade 8-årige Anders Larssons familj till vid en bilkorsning i Nyhavn i Köpenhamn. Under den korta pausen i baksätet av bilen uppfattade pojken färglada bilder i skyltfönstren utanför. Det var Nyhavns anrika tatuerings-studio han såg. Tatueringskulturen har sedan dess varit en central del av hans liv. 

– Jag gjorde min första tatuering när jag var 10 år. Innan dess hade jag lärt mig genom att rita av min pappas och hans kompisars tatueringar. Pappa var sjöman och legosoldat. Det var i stort sett bara hårdingar som hade tatueringar på den tiden, säger Tattoo-Andy. 

Tufft klimat 

I dörröppningen i lägenheten i Oskarström ligger en stor schäfer. Han har alltid haft en hund. Det behövdes när man satt på kvällarna i Nyhavn eftersom miljön alltid var full av bråk, fylla och prostitution, berättar han. 

– Vi kunde få avbryta våra jobb då det blev slagsmål inne i salongen. Det kunde vara helt vansinnigt. Flaskor bara flög runt en. Det var fylla som nästan alltid orsakade bråken, säger Andy. 

Inga önskemotiv

Inne på Ole Hanssens studio pekade man på en bild på väggen man ville ha. Det var äldre typer av tatueringar: Pinuppor, fartyg, ankare, hjärtan och rosor.  

– Kom någon in till Ole med ett eget förslag på bild sade han: ”Ser du bilden på väggen, nähä då blir det inget”. Han hade en jävla attityd mot vissa. En gång kom det in en japan med flera kameror runt halsen. Jag skulle slänga ut honom då han stoppade mig och visade att han var tatuerat under kragen på hela kroppen. Han var medlem i Yakuzan, japanska maffian, och ville ha en bild på knät, det enda stället han inte var tatuerad på. Jag tatuerade in den lilla sjöjungfrun åt honom. Han var också tatuerare och tatuerade in sitt namn på min underarm, skrattar Andy och visar upp tatueringen som fortfarande syns tydligt. 

Öppnade eget 

Han tillbringade många år i Nyhavn och flyttade sedan till Göteborg där han öppnade en egen studio på 80-talet. Efter ytterligare en studio i Helsingborg återvände Andy till Halmstad där han, 1992, öppnade Andy Tattoo på Kaptensgatan 6.  

I dag är Anders Larsson, 57 år och förtidspensionerad. Han har ont i kroppen, delvis på grund av yrket. Han är regelbundet inne och tar en kopp kaffe hos Tattoo Räven, som tagit över studion. 

– Jag kunde inte haft en bättre mentor. Andy är en av de bästa. Han är en legend liksom, säger Tattoo Räven eller Magnus Robertsson som han egentligen heter. 

Numera tatuerar bara Andy om det dyker upp något speciellt önskemål. Kroppen säger ifrån. Besvär med lederna kräver regelbunden smärtlindrande medicin.

Nu har en film om Tattoo-Andy nyligen haft biopremiär i Oskarström. Tatuerare från hela Norden dök upp eftersom alla håller med om att han är en legend.

Filmen, Tattoo-Andy the Movie är skapad av Stefan Frankel och visades 20:e augusti i Oskarström. Bion var nästan fullsatt med tatuerare som kommit långväga. Mitt bland dem står Andy med en stor blombukett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.