Kungsbacka ska ta emot flest nyanlända under 2016 och letar nu bostäder. Foto: SVT

Letar bostäder till nyanlända

Uppdaterad
Publicerad

Kungsbacka är den kommun i Halland som ska ta emot flest nyanlända i år. Nu söker man efter privata värdar som kan hyra ut bostäder.

Kungsbacka kommun går nu ut och söker privatpersoner och företag som kan tänkas hyra ut bostäder till vuxna och familjer. Det handlar om nyanlända som fått uppehållstillstånd med sitter fast på något av Migrationsverkets boenden.

– Det här är ett sätt för oss att bredda oss. Vi vet att det finns många privata aktörer som kan tänka sig att hjälpa till, säger Dalibor Eminefendic, integrationssamordnare i Kungsbacka kommun.

Marknadsmässiga hyror

Enligt kommunen söker man inte enstaka rum utan lägenheter och hus. Boendet ska hyras ut till marknadsmässiga hyror och den boende ska kunna få ett kontrakt.

Under 2016 ska Kungsbacka att ta emot 318 nyanlända invandrare. Kommunen har länge varit sämst i länet och bland de sämsta i landet på mottagande.

Läs också: Kommuner tvingas ta emot nyanlända

30 lägenheter

Enligt Dalibor Eminefendic har de två stora hyresbolagen i Kungsbacka, Aranäs och Eksta, tillsammans förmedlat 30 lägenheter till nyanlända mellan 2008 och 2014. I fjol förmedlade Aranäs fyra och Eksta fem.

Kommer ni att klara att hitta bostäder till drygt 300 personer?

– Vi ska göra vårt bästa, säger Dalibor Eminefendic.

Våldsam konkurrens

Hur ser det då ut för andra som också köar för en bostad, exempelvis ungdomar?

– Det är inte mitt bord men vi får bara tillgång till omkring tre procent av alla bostäder som förmedlas så vi bidrar inte till någon våldsam konkurrens på bostadsmarknaden här, säger Dalibor Eminefendic.

På kommunens hemsida finns ett webbformulär där privatpersoner kan anmäla intresse för uthyrning.

Mottagande 2016

Visa

Arbetsförmedlingen, Länsstyrelsen i Halland och Migrationsverket har tillsammans beslutat hur många nyanlända invandrare länet och kommunerna ska ta emot 2016. Dessa ska fördelas enligt följande:

Kommun

Kungsbacka

318

Varberg

201

Falkenberg

79

Hylte

10

Halmstad

126

Laholm

29

Källa: Länsstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer