• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Carola Bengtsson, rektor på Lindbergs skola, vill att eleverna ska vara med och bestämma hur ett eventuellt förbud ska se ut. Foto: SVT

Lindbergs skola involverar eleverna i frågan om mobilförbud

Uppdaterad
Publicerad

Mobiltelefoner i skolans värld har blivit ett hett samtalsämne. En del skolor inför totalt mobilförbud medan andra ser mobilen som ett hjälpmedel. På Lindbergs skola utanför Varberg får eleverna vara med och bestämma.

Mobiltelefonanvändandet sjunker längre ner i åldrarna – även inom skolan.

– Det har förändrats drastiskt under mina år som rektor. Föräldrar skickar med allt yngre barn en mobiltelefon till skolan, säger Carola bengtsson, rektor på Lindbergs skola.

I den enkät som SVT skickat ut till de kommunala skolorna i Halland uppger 73 procent av rektorerna att de har infört någon form av mobilförbud. Men på Lindberg skola är man mitt uppe i en beslutandeprocess tillsammans med eleverna på högstadiet huruvida ett förbud ska införas eller ej – och hur det eventuellt skulle se ut.

Rektorn: ”Deras röster är viktiga”

På Lindbergs skola involveras eleverna därför genom muntlig dialog och en anonym enkät. Efter att resultatet presenterats ska Carola Bengtsson tillsammans med lärare observera hur mobilerna används i klassrummet och på rasterna.

– Min erfarenhet säger att eleverna är kloka. Jag vill höra deras tankar kring mobilerna. Deras röster är viktiga för att jag ska förstå, säger hon.

Mobilförbud på de halländska skolorna – så ser det ut​

SVT Nyheter Halland frågade länets rektorer i enkät om de valt att införa någon form av mobilförbud, antingen under lektionstid eller under hela dagen.

Av de 78 rektorer som svarade på enkäten uppgav 73 procent att det fanns ett mobilförbud på deras skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.