Liten stuga vid havet såld till rekordpris i Varberg. Foto: Mäklarhuset

Stuga vid havet gav rekordpris

Uppdaterad
Publicerad

Kvadratmetrarna är dubbelt så dyra som i Stockholms innerstad. Här är stugan vid havet som sätter nytt rekord.

Fritidshuset på 38 kvadratmeter ligger några kliv från havet på Getterön i Varberg. Familjen som ägt stugan sedan 1940-talet förväntade sig ett pris på runt fem miljoner kronor, enligt mäklaren. Det slutade på 8,5 miljoner.

Läget avgjorde

Kvadratmeterpriset på 223.684 kronor lär vara nytt rekord för Varberg. Som jämförelse kan nämnas att i landets dyraste bostadsområde – Vasastan/Norrmalm i Stockholm – ligger kvadratmeterpriset på i genomsnitt 100.000 kronor, enligt Svensk mäklarstatistik.

Ida Persson, fastighetsmäklare Foto: Mäklarhuset

– Det kommer att bli svårslaget. Men det är tillfälligheter som gör det, även om stugan varit större så hade nog inte priset blivit högre. För i det här fallet var det läget mer än stugan som låg bakom priset, säger fastighetsmäklaren Ida Persson till Hallands nyheter.

Tomten är på 900 kvadratmeter och byggrätten i nuvarande detaljplan är 80 kvadratmeter – alltså omkring dubbelt så stor som stugan är i dag.

Vill bygga ut

Enligt mäklare som HN varit i kontakt med hoppas många köpare av sommarstugor på Getterön på möjligheten att bygga ut.

I arbetet med en ny detaljplan diskuteras utökad byggrätt i området, men där finns ännu inga beslut. Bland annat måste man ta hänsyn till översvämningsrisker och vattenproblematik.

– Att det pågår ett planarbete är ingen garanti för att det blir så, säger Lena Johansson, tf planchef på Varbergs kommun, till Hallands nyheter.

Här finns landets dyraste fritidshus

1. Nacka, 110 000 kr/kvm

2. Danderyd, 97 000 kr/kvm

3. Lysekil, 82 000 kr/kvm

4. Trosa, 78 000 kr/kvm

5. Vaxholm, 75 000 kr/kvm

(genomsnittligt kvadratmeterpris per kommun, senaste 3 månaderna)

Källa: Svensk mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.