Tylösandslivräddaren Fredrik Twisselmann, hyllad som hjälte efter att ha räddat tre personer från att drunkna på semesterresan i Thailand. Foto: PRIVAT/ TT/ CHAWENG BURI RESORT

Livräddare från Tylösand blev hjälte i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Fredrik Twisselmann räddade inte bara en, utan tre, badande turister från livsfarliga strömmar på semestern i Thailand. Han blev hyllad som hjälte på hotellet och i lokalpressen.
– Jag gjorde bara vad alla havslivräddare skulle ha gjort i den situationen, säger han.

Halmstadbon Fredrik Twisselmann är utbildad havslivräddare i Tylösand. Men vistelsen på Koh Samui i Thailand var tänkt som en ren semesterresa tillsammans med mamma Gunilla.

– Jag satt och solade på strandkanten på hotellet och såg en man börja panika ute i vågorna. Jag såg att han fick huvudet under vattnet och tänkte att det här kommer inte sluta väl. Jag tar livbojen och simmar ut. Han hade huvudet under vattenytan och kippade efter luft, säger Fredrik Twisselmann.

Han fick in den överrumplade tyske turisten till stranden.

Nonchalans mot varningar

Följande dag utspelade sig ungefär samma sak med först en fransk turist, och sedan en indisk.

Fredrik kan alltså ha räddat livet på totalt tre personer.

Detta var ett par dagar efter nyårsafton då ett oväder drog in från Filippinerna och medförde starka strömmar. På stranden var röd flagg hissad, vilket innebär att det avråds från bad. För att förtydliga budskapet fanns också skyltar med texten ”No swimming”.

– Många är nog ganska nonchalanta inför vad strömmarna verkligen kan göra. De saknar kunskapen om starka strömmar och tänker att de bara ska ut en liten bit i vattnet, säger Fredrik Twisselmann.

Han utbildade sig till havslivräddare så sent som i somras och årets badsäsong blir hans första i tjänst runt livräddartornet i Tylösand.

Har du räddat någon i så här skarpt läge förut?

– Nej, det var första gången.

”Fredrik our hero”

Efter insatsen lade hotellet ut en hyllningsbild på sin Facebook-sida med texten ”Fredrik, our hero”. Även en franskspråkig lokaltidning skrev om den svenske livräddaren.

Vad säger du om uppståndelsen?

– Jag är rätt chockad över det. Som havslivräddare och blivande brandman är det sånt här vi övar på och ska kunna, säger han.

Fredrik Twisselmann studerar för tillfället till brandman i Sandö i Västernorrland och kommer under våren hem till Halmstad för att praktisera på räddningstjänsten.

Om du råkar ut för en stark undervattensström

”Ta det så lugnt som möjligt och försök inte simma rakt in mot stranden där strömmen fört ut dig, utan mot höger eller vänster tills vågorna fångar upp dig så att du kan styra in mot land med vågornas hjälp.”

Om du ser någon dras med av undervattenström

”Larma och gör folk på stranden uppmärksamma på vad som händer. Om en ger sig ut i vattnet är det bra om andra kan förbereda på stranden och möta upp i vattenbrynet för att hjälpa till att få upp personen ur vattnet.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.