Tommy Rydfeldt (L) Foto: TT/SVT

Lokalfrågan hinder för att starta sprututbyte

Publicerad

Sedan i mars har sprututbyte för personer som injicerar droger funnits i Halmstad. Det som hindrar från att öppna även i Varberg, Kungsbacka och Falkenberg är svårigheten att hitta lokaler som inte är utpekande.

Den personal som behövs för att öppna fullt ut i Halland är på plats, en läkare och en sjuksköterska. Det enda som saknas är lokaler. Enligt Tommy Rydfeldt (L), ordförande i Driftnämnden Närsjukvård, har det varit svårt.

Handlar om förtroende

– Man får tänka till både en och två gånger, säger Tommy Rydfeldt (L). Det måste finnas egen ingång som är diskret och inte utpekande, annars kommer ingen. Det handlar om förtroende.

I mars öppnade en mottagning för sprututbyte i tillfälliga lokaler på Vårdcentralen Nyhem i Halmstad. Men den har hittills bara varit öppen ett fåtal gånger.

– Nu jobbar personalen mest med att skapa kontakter och förtroende. Sjuksköterska Rita Bergström har varit runt och pratat med de föreningar som vet vilka som behöver ha tillgång till sprututbyte.

I mitten av juni öppnar mottagning i nya permanenta lokaler i Halmstad. Tommy Rydfeldt (L)

upprepar lokalens betydelse för att målgruppen verkligen ska komma.

”Man ska komma ihåg att det är kriminellt att knarka”

– I Helsingborg öppnade de jämte akuten, och upptäckte att ingen kom. För vid akuten finns polisen ibland och man ska komma ihåg att det är kriminellt att knarka.

Från september räknar nämnden med att kunna öppna i Varberg, och senare under hösten även i Kungsbacka och Falkenberg. Varje ställe kommer att vara öppet en halv dag en eller två gånger i veckan till att börja med. Om efterfrågan sedan är större kan öppettiderna komma att utökas.

Tommy Rydfeldt (L) menar att det viktiga är att ge det tid.

– Erfarenheten är att det kan ta väldigt lång tid. I Jönköping var det tunt första veckan, men helt plötsligt sa det pang och förtroendet fanns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.