LRF Hallands desperata vädjan: Betala stödpengarna – innan det är försent

Uppdaterad
Publicerad

Torka, pandemi och skyhöga driftskostnader har präglat det svenska lantbruket de senaste åren. LRF Halland riktar nu kritik mot att regeringen inte agerar tillräckligt skyndsamt med stödåtgärderna.

– Det är nu vi betalar alla räkningar. Vi behöver stödpengarna nu, det är i vårbruket vi bedömer om vi ska satsa eller inte, säger Anders Richardsson, lokal ordförande.

I slutet av januari tillsatte regeringen ett stödpaket på en miljard kronor för lantbrukare och växthusföretag. LRF Halland är oroliga att det kan dröja till tidiga hösten innan de får ta del av pengarna – och att det då kan vara för sent.

– Då är vi inte med allihop, säger Anders Richardsson, lokal ordförande för LRF.

”Sveriges bönder är viktiga”

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg svarar på LRF Hallands vädjan skriftligt till SVT.

– Sveriges bönder är viktiga och stödpaketet är en viktig signal om detta. Fokus för stödutformningen har varit att hitta träffsäkra åtgärder som kan komma lantbrukarna till del så fort som möjligt. Vi har presenterat flera åtgärder som träder i kraft i närtid, bland annat sänks drivmedelspriset vid pump från första maj, skriver ministern.

Mer om den pressade situationen och vikten av att få stödpengarna, berättar Anders Richardsson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.