Adrian Alebo Andersson står i kören, men sjunger även solo. Foto: SVTVisa alla (5)
Visa alla (5)

Luciainspelning på Varbergs fästning

Publicerad

På torsdagen spelade SVT in sitt traditionsenliga luciafirande på Varbergs fästning. – Det känns fantastiskt kul att få förgylla luciamorgon, säger 16-åriga Adrian Alebo Andersson.

Metertjocka stenväggar och träbjälkar i taket. Årets luciamorgon präglas av det medeltida temat på Varbergs fästning. Rikssalen här har gått från att fungera som skola på 1600-talet, till att under några dagar förvandlas till tv-studio.

Barnkören består av elever från Påskbergsskolan, och den före detta körmedlemmen Adrian Alebo Andersson är en av dem som fått äran att sjunga solo.

– Det är fantastiskt att vara en del av den här maskinen, och att få göra en liten roll i den. Det är otroligt häftigt att sitta mitt i alltihopa. Det är intensivt, men fantastiskt kul, säger han.

När SVT Nyheter Halland besöker rikssalen är det stimmigt och varmt i lokalen. Det är mycket med det tekniska. Kameramän och omtagningar. Salen är fylld av levande ljus. Det droppar stearin ner på Lucia Tintin Mehrens hätta. Allt finns som hör ett luciafirande i TV till.

130 personer i ensemblen

På torsdagen huserade lokalen en ensemble på sammanlagt 130 personer. Den består i år främst av elever i årskurs 5-9 från Påskbergsskolan. Men de har även hjälp av musiker och två andra lokala körer, Goda hopp och Carisma. Oscar Zia och Cecilia Vennersten är årets soloartister. Längst fram sitter musikerna uppradade, och några av dem spelar på renässansinstrumenten luta och nyckelharpa.

Alla människor, levande ljus och studiolampor leder till en otrolig värme. Men humöret hos de medverkande är det inget fel på.   

”Otroligt häftigt”

Adrian Alebo Andersson blev förvånad när han fick veta att luciamorgon skulle spelas in i Varberg.

– Det kom som en chock, om jag ska vara helt ärlig. Vi trodde inte det här var möjligt. Jag tror det var många som tvivlade, säger Adrian Alebo Andersson och fortsätter.

Det är väldigt varmt, hur mår ni egentligen i kören?

– Vi mår hyfsat bra. Det är krävande att stå med hundra ljus i den här salen, som jag inte tror har någon ventilation.

Hur länge tror du att ni kommer att hålla på här idag?

– Det är det ingen som vet. Det vet vi inte förrän det är slut, säger Adrian Alebo Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer