Därför är LV6 på Gotland – och följs av världpressen Foto: SVT

Svenskt luftvärn i världspressen

Uppdaterad
Publicerad

Soldater från LV6 i Halmstad hamnade nyligen i den försvarspolitiska hetluften. Under en övning på Gotland besöktes de av flera internationella medieaktörer som uppmärksammade Sveriges ökade försvar på ön. Något som gav en känsla av mer allvar snarare än oro.

Försvaret av Sveriges största ö förstärks av en stridsgrupp på Gotland som successivt byggts upp under första delen av 2017. Och soldater från LV6 i Halmstad och Arméns jägarbataljon är en viktig del av utvecklingen.

Under våren har nyhetsteam från bland annat Euronews, PBS-news, Holländska NOS och BBC varit på ön och uppmärksammat Sveriges upprustning.

SE HELA INSLAGET: Svenskt luftvärn i världspressen

LÄS MER: Stort politiskt stöd på Gotland för satsningen på försvaret

– Det känns skarpare om man säger så när internationell media är där. Det känns viktigare när många vill veta vad vi gör, säger Linus Sjösten, luftvärnssoldat.

Är det inte oroande?

– Jo det är det absolut. Men får vi en uppgift måste vi lösa den på bästa sätt och då gäller det att man övar realistiskt, säger Gustav Nilsson, luftvärnssoldat.

– Klart man tänker på det. Det finns ju där i bakhuvudet men det är inget jag går runt och oroar mig för, säger Elias Knutsson.

Soldatexamen

Nu är soldaterna tillbaka på LV6 i Halmstad och fick ta emot medalj för slutförd grundutbildning och specialistutbildning. Trots mediabevakningen om hotet från öst känner soldaterna större engagemang snarare än oro. Och de flesta vägrar att mucka.

– Nu ska jag ta en K-anställning och börja jobba på måndag, säger Linus Sjösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer