• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Arkivbild Foto: TT

Lurade köpare för en halv miljon

Publicerad

På två år har han härjat på Blocket och lurat köpare på mer än en halv miljon kronor. På fredagen begärdes den 26-årige Falkenbergsbon häktad vid Varbergs tingsrätt.
– Han får betalt av köparen, men har ingen vara att sälja, säger åklagaren Henrik Kindlund.

Mannen har satt i system att svara på köpannonser från folk som lägger ut varor som de vill köpa på köp- och säljsajten Blocket.

– Han skickar bild på en sådan vara som efterfrågas och säger att han har en som han kan sälja. Han får betalt av köparen, men har ingen vara att sälja, säger åklagaren Henrik Kindlund.

På det här sättet har den 26-årige Falkenbergsbon lurat ett 50-tal köpare runt om i Sverige på sammanlagt närmare 600.000 kronor under två års tid.

Rättsinstanserna har också försökt att sätta stopp för honom. Men han verkar fortsätta ändå.

– Det handlar om en del varor med högre värden. Det har bland annat varit bilar, motorer och verktyg, säger Henrik Kindlund.

Har dömts tidigare

I fjol dömdes han till skyddstillsyn för 16 sådana här fall. Och för en månad sedan åtalades han vid Varbergs tingsrätt på nytt för ytterligare 22 bedrägerier som ännu inte tagits upp i domstol.

Men när polisanmälningarna även därefter fortsatt att strömma in tycker åklagaren Henrik Kindlund att det får räcka. Han begärde i dag, fredag, att mannen sätts i häkte, så att han inte kan fortsätta lura folk på nätet under tiden som utredningen pågår.

De senaste anmälningarna rör sex falska annonser till ett totalt värde av 190.000 kronor.

Men vid eftermiddagens häktningsförhandlingar i Varbergs tingsrätt släpptes mannen istället på fri fot igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer