”För mig var det en process på ett och ett halvt år innan jag kom fram till att jag ville amputera benet”, säger Malin Gerdle i klippet. Foto: Johanna Holstein

Malin valde att amputera benet – för att kunna gå igen

Uppdaterad
Publicerad

Malin Gerdle från Halmstad har de senaste åren levt med CRPS – komplext regionalt smärtsyndrom – som har orsakat extrem smärta. Till sist kände hon ingen annan utväg än att amputera vänsterbenet.

Salen är full av yogamattor. Längst fram står Malin Gerdle som håller på att ställa in protesen.

– Jag har fått lära mig allting på nytt igen, varje dag är en ny utmaning, säger hon.

Benet styrde henne

För ett par månader sedan genomförde hon en amputation av vänsterbenet – för att kunna gå igen.

– Det var inte mitt längre, jag var nästan rädd för det, berättar hon.

På grund av nervskadan hade benet slutat att fungera. Det styrde henne i stället för att hon styrde det.

I klippet får du följa med Malin Gerdle in på en av hennes yogaklasser. Där berättar hon också mer om varför hon tog beslutet att amputera benet.

Det här är CRPS:

CRPS – complex regional pain syndrome, eller på svenska: komplext regionalt smärtsyndrom.

Det är ett tillstånd som innebär en förändring av nervfunktionen i en del av kroppen.

Det här ger upphov till extrem smärta som kan beskrivas som brännande eller skärande. Det kan leda till att den delen av kroppen slutar att fungera eller att man får svårt att kontrollera den. Kroppsdelen kan svullna och huden kan bli tunn.

Ofta uppkommer tillståndet efter att man drabbats av en skada eller genomgått en operation men det finns också fall där man inte kan härleda det till någon specifik händelse.

Det finns ingen riktigt bra behandling för tillståndet. Att amputera kroppsdelen hjälper inte mot själva smärtan men det finns fall över världen där den drabbade väljer att göra det för att kunna få tillbaka kontrollen över sin kropp igen.

Källa 1177.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.