Mannen ska ha satt upp skyltar och staket som hindrar allmänheten att nå reservatet. Foto: Polisens förundersökning

Man åtalas för att ha barrikaderat naturreservat

Publicerad

Det har blossat upp en strid mellan länsstyrelsen och en markägare i Hasslöv. En 75-årig man åtalas nu för att ha förstört en fornlämning och blockerat allmänhetens tillgång till ett naturreservat.

Redan i mitten av 2015 konstaterade länsstyrelsen att det grävts gropar och placerats stenblock vid en fornlämning i naturreservatet Osbecks bokskog i Hasslöv. Fornlämningen, som är en form av äldre väg genom ett naturreservatet, ska ha schaktats och fyllts ut för att fungera som en körväg upp till mannens hus.

Enligt länsstyrelsen är fornlämningen därefter ”oåterkalleligt förstörd” och de anser att mannens handlingar är ett brott mot kulturmiljölagen. Länsstyrelsen har anmält händelserna till åklagare och polis.

Vid länsstyrelsens besök fann de staket som blockerade tillgången till naturreservatet. Foto: Polisens förundersökning

Byggt egna staket i naturreservatet

Mannen ska även ha satt upp staket, metallskyltar och hindrat allmänheten från att nyttja naturreservatet. Länsstyrelsen har flera gånger tagit bort mannens hinder, för att vid tillsynsbesök upptäcka att han satt upp dem igen.

Mannen menar att stigen finns inom hans tomtgräns, medan Länsstyrelsen hävdar att reservatet och stigen finns på statens mark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer