Eva Lotta Swahn är åklagare i Kungsbacka-fallet. Foto: SVT/Joakim Eriksson

Man åtalas för kvinnomord i Kungsbacka på juldagen

Uppdaterad
Publicerad

En 52-årig man åtalas för ha mördat en kvinna han haft en relation med i Kungsbacka. De gjorde slut på julafton, något som mannen ska haft svårt att acceptera. Dagen efter sköts kvinnan med flera skott i sin bostad. Hon hade larmat polisen några timmar tidigare.

Efter mordet åkte 52-åringen, enligt åklagaren, för att döda en man i dennes bostad. Han hittade aldrig fram till adressen, men åtalas nu också för mordförsök och grovt rattfylleri.

Under utredningen av mordet hittade polisen utrustning för avlyssning och fotografering i hemlighet i kvinnans sovrum och vardagsrum. Åklagaren anser att 52-åringen placerat ut och använt utrustningen för att kontrollera kvinnan. Han åtalas därför även för olovlig avlyssning och kränkande fotografering.

Misstänkt kvinnomord i Kungsbacka

Delar av bild- och ljudmaterialet kommer jag att användas som bevisning i målet enligt kammaråklagare Eva Lotta Swahn.

– Han misstänkte att hon var otrogen. Han var svartsjuk, säger hon till SVT Nyheter Halland.

Den åtalade har delvis erkänt, enligt åtalet som lämnats till Varbergs tingsrätt.

Tidigare på juldagen hade kvinnan ringt polisen och sagt att hon kände sig hotad av 52-åringen. En polispatrull besökte kvinnan — men upprättade ingen anmälan, eftersom man ansåg att hotbilden inte kunde bekräftas. Kvinnan uppges ha sagt att hon inte var rädd.

Polisernas agerande har granskats som misstänkt tjänstefel, men utredningen lades ner av en åklagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt kvinnomord i Kungsbacka

Mer i ämnet