En polis drar avspärrningsband runt skolbyggnaderna under torsdagen några timmar efter attacken. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Man åtalas för yxattacken på Peder Skrivares skola i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått nästan nio månader sedan attacken på Peder Skrivares skola i Varberg. Nu åtalas den 26-åring som beväpnad misstänks gått in på skolan och skadat en elev. Åtalspunkterna är bland annat försök till grov mordbrand och försök till mord.

Det var den 28 januari i år som mannen, maskerad med bland annat svetshjälm, tog sig in i skolans lokaler. Med sig ska han ha haft yxa, knivar och brandbomber. Han konfronterade två elever, varav en 17-åring skadades i handen.

Personal slog larm och polis tillkallades. Mannen greps senare odramatiskt vid Håstens torg. Han häktades redan dagen efter.

Attacken mot Peder Skrivares skola

Minns inte händelsen

Därefter har nio månader gått. Under fredagen lämnades åtalet in till Varbergs tingsrätt av åklagarna Henrik Kindlund och Sofia Corin. Sammanlagt rör det sig om tre åtalspunkter – försök till grov mordbrand och mordbrand, försök till grov mordbrand och försök till mord samt skadegörelse.

Mannen menar att han inte minns mycket från händelserna, inte heller att han skrev ett brev som löd ”Jag gör detta för mina idoler Dylann Roof, Elliot Rodger och Anton Lundin Pettersson”. Anton Lundin Pettersson dödade tre personer på en skola i Trollhättan 2015.

Han säger också att han mår dåligt av att höra att han kan ha skadat någon. Mannen säger att han inte haft något uppsåt samt att det rört sig om ett rop på hjälp.

26-åringen har tidigare dömts för andra brott, däribland en mordbrand 2018.

I klippet hör du polisen uttala sig samma dag som attacken inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attacken mot Peder Skrivares skola

Mer i ämnet