En man avled efter hjärtinfarkt. Hallands sjukhus anmäler fördröjd diagnos enligt lex Maria. Foto: TT

Man dog efter hjärtinfarkt – fördröjd diagnos anmäls

Uppdaterad
Publicerad

En man i 65-årsåldern som sökte vård för magsmärtor på Hallands sjukhus i Varberg avled av en hjärtinfarkt. Hallands sjukhus gör nu en anmälan enligt lex Maria.

För en tid sedan besökte mannen sin vårdcentral och fick diagnosen reflux som innebär att magsaft från magsäcken tränger upp i matstrupen. Tre dagar senare uppsökte han akutmottagningen i Varberg med smärtor i magen. Mannen visade då tecken på infektion och lades in på sjukhuset.

Avled av hjärtinfarkt

Några timmar senare drabbades han av akuta bröstsmärtor och en hjärtinfarkt konstaterades. Han skickades då till Sahlgrenska Universitetsjukhuset i Göteborg för behandling. Efter behandlingen skickades han tillbaka till Varberg för fortsatt vård. Två dagar efter att han kommit hem från sjukhuset fick han en ny hjärtinfarkt och avled.

Händelsen anmäls

Nu gör Hallands sjukhus en lex Maria-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, på grund av att diagnosen akut hjärtinfarkt fördröjdes när mannen kom till akutmottagningen.

– Det här var en patient med komplicerad sjukdomsbild och akuta symptom som var svåra att tolka, och vi vill att IVO granskar handläggningen genom hela vårdkjedjan, säger Bengt Karlsson, chefläkare på Hallands sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.