Häktet i Halmstad. Till höger syns fönstret som bröts upp. Foto: SVT

Man rymde från häktet i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

En 19-årig man rymde från häktet i Halmstad under tisdagsmorgonen. Enligt Kriminalvården ska mannen ha tagit sig ut genom ett fönster.

– Det här får inte hända, säger Ulf Mossberg på Kriminalvården.

Under tisdagskvällen var mannen fortfarande på fri fot.

Vid 04.35-tiden på tisdagsmorgonen larmades polisen om att en person hade avvikit från häktet i Halmstad.

– Under morgonen har vi hjälpt Kriminalvården i sökandet efter mannen, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Mannen är 19 år gammal och hemmahörande i södra Halland. Mannen är efterlyst och ett stort sökpådrag pågår.

19-åringen ska ha tagit sig ut genom ett uppbrutet fönster, och Kriminalvården ser mycket allvarligt på det som har hänt.

– Det här har inte hänt sedan 2013 och det får inte hända, säger Ulf Mossberg, pressekreterare på Kriminalvården.

”Ingen våldsam person”

Den 19-åriga mannen har suttit häktad i en och en halv vecka för grov stöld alternativt grovt häleri. Brotten som mannen misstänks för har begåtts i södra Halland och i nordvästra Skåne.

Natten till den 5 oktober greps mannen i sin hemtrakt när en polispatrull kontrollerade en parkerad bil som verkade vara falskskyltad. Bilen visade sig vara anmäld stulen i samband med ett bostadsinbrott i Skåne.

– Vad vi vet är han ingen våldsam person, och håller ej på med missbruk. Jag är ganska förvånad över att det är han som rymde, säger Jenny Jerrhage Lundquist, utredare vid polisen i Laholm.

Fortfarande på fri fot

Polisen har under tisdagen sökt efter mannen men hade under tisdagskvällen fortfarande inte lyckats lokalisera honom.

– Vi har kollat med buss ochtaxi och allt sådant som vi kan kolla upp, men efter det blir han en av allaefterlysta personer, säger Jenny Widén, presstalesperson påpolisen och fortsätter:

– Vi kan inte lägga för mycket resurser på ett sådanthär sök, det vore orimligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.