Chefsåklagare Lena Kastlund hade tidigt kännedom om att vapnet var en attrapp.

Man sköts ihjäl av polis – bar inget riktigt vapen

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 april uppgav polisen att en man i 30-årsåldern sköt mot dem efter en trafikolycka. Han ska därefter blivit ihjälskjuten av polisen. Nu visar det sig att han inte bar något riktigt vapen.

Det var på tisdagseftermiddagen den 2 april som polis kallades till en trafikolycka på gamla E6 mellan Väröbacka och Åskloster. Strax efter olyckan hade en man i 30-årsåldern misshandlat andra medtrafikanter.

”När polisen anländer tar gärningspersonen upp ett vapen och skjuter med ett eller flera skott”, det uppgav polisens presstalesperson Hans Lippens till SVT Nyheter Halland.

En polis sköt sedan ihjäl honom med ett skott som träffade i överarmen och gick in i bröstkorgen. Men nu visar det sig att vapnet var en attrapp.

”Liknar ett riktigt vapen”

Lena Kastlund som är chefsåklagare vid särskilda åklagarkammaren bekräftar nu uppgifterna om att mannen inte bar något riktigt vapen, något Hallands Nyheter var först med att berätta.

– Det liknar ett riktigt vapen och ser ut som ett jaktgevär. Han riktade vapnet mot polisen under en lång tid mot flera olika poliser, säger Lena Kastlund, chefsåklagare på särskilda åklagarkammaren.

Polis ej skyldig till brott

Lena Kastlund inledde efter händelsen en utredning om någon polis gjort sig skyldig till brott. Trots att hon tidigt fick veta att vapnet var en attrapp så lades den sedan ner.

– Polisen upplevde situationen som hotfull. Det kallas putativt nödvärn. Händelseförloppet var snabbt och polisen uppfattade fara för sitt liv. När jag sett bilder uppfattade jag själv det som ett riktigt vapen. Det är en tragisk utgång för både målsägande och polis, säger Lena Kastlund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer