Hör Inger Hallin, verksamhetscef för röntgen i Region Halland, om att hälften av kvinnorna som kallats till mammografi inte kommit på den bokade tiden. Foto: Christine Olsson/TT/Johanna Holstein/SVT

Tusentals kvinnor i Halland skippar mammografin – av rädsla för corona

Uppdaterad
Publicerad

Drygt hälften av de kvinnor i Halland som kallats till mammografiundersökning sedan i mars har lämnat återbud på grund av coronapandemin. Nu riktar sjukvården en uppmaning till alla kvinnor som kallas: Kom till undersökningen.

Under våren och början av sommaren har cirka 11 000 kvinnor i åldern 40 till 69 år kallats till mammografiundersökning i Halland. Drygt 6 000 av dem har valt att inte komma på sin bokade undersökning.

– Man har varit rädd för att bli smittad, säger Inger Hallin, chef för röntgen i Region Halland.

Coronaviruset i Halland

Om det finns risk att någon har cancer som upptäcks för sent vill Inger Hallin inte spekulera i. Nu uppmanar hon alla som fått en ny kallelse att komma på den undersökningen.

Även riskgrupper kallas

Tidigare under pandemin har kvinnor i riskgrupp inte kallats till mammografiundersökning – men nu börjar även kvinnor i åldern 70 till 74 år att kallas.

– Vi kallar dem på speciella dagar, för att de ska känna sig trygga. Vi har gjort särskilda insatser, bland annat flyttat isär stolar i väntrummet samt att vi använder skydd när vi tar hand om patienter i riskgrupp, säger Inger Hallin.

Bröstcancerföreningen: Sorgligt

Monica Weiland, ordförande för Bröstcancerföreningen i Halland, tycker att det är sorgligt att kvinnor inte kommer när de blivit kallade till en mammografiundersökning.

– En tidig upptäckt av cancer är nyckeln till att kunna få bukt med den så att den inte hinner bilda metastaser, dottersvulster, i andra delar av kroppen.

Samtidigt förstår hon att det blivit så här.

– Hela samhället har ju varit fullt upptaget av pandemin.

Bröstcancerföreningen välkomnar regionens satsning på särskilda tider för mammografi för riskgrupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet