Den aktuella lastbilen togs i beslag av polisen. Foto: Polisen

Manipulerad lastbil stoppades i Falkenberg

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen stoppades en dragbil med en tillkopplad trailer i Heberg av trafikpolisen i Halmstad. Det visade sig att den hade hade avancerad manipulationsutrustning. Ärendet utreds nu vidare av polisen.

Föregående vecka pågick polisens nationella trafikinsatsveckan med inriktning yrkestrafik. Kontroller gjordes bland annat i höjd med Heberg längs E6 i Falkenbergs kommun.

Plötsligt kom lastbil åkande och när föraren först inte ville stanna blev polisen misstänksam. Vid en genomgång av dragbilen, som kommer från Tyskland, upptäcktes att färdskrivaren var manipulerad. Senare, vid en teknisk undersökning hittades även en dold manipulationsutrustning. Med hjälp av den kan föraren dölja fusk med kör- och vilotider.

Fick bot på 200 000

– Manipulationerna var avancerade. Det är antagligen en bilverkstad som ligger bakom, Kjell Andersson, gruppchef vid trafikpolisen i Göteborg.

Han menar att polisen haft liknande ärenden vid tidigare tillfällen. Dragbilen har tagits i beslag och det företag som äger fordonet har fått en företagsbot på 200 000 kronor.

Föraren bötfälldes för ett antal grövre förseelser, böterna betalades på plats. Ärendet kommer nu att utredas vidare av polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.