Mannen for förbi ett flertal fordon på E6 i hög hastighet innan polisen till slut fick stopp på honom. Foto: Julia Jelander

Mardrömsfärd på E6:an – ”Trodde hela tiden att det skulle smälla”

Uppdaterad
Publicerad

När Andreas Svärd Mikic och Julia Jelander var på väg hem från julfirandet och närmade sig Halmstad fick de en chock. På andra sidan av motorvägen körde en bilist i fel körriktning i uppemot 140 km/h.

– Jag trodde hela tiden att det skulle smälla, säger Andreas Svärd Mikic.

Det var sent på annandagen som händelsen inträffade. Andreas och Julia, som båda bor i Halmstad, hade firat jul hos släktingar nere i Skåne. På vägen hem passerade de Mellbystrand.

”Värsta adrenalinpåslaget”

– Då ser jag hur någon kör åt samma håll som oss men på andra sidan. Jag tänkte shit. Ingen av de bilar som passerade verkade veta vad som pågick, berättar Andreas Svärd Mikic för SVT Nyheter Halland.

Han började tuta och blinka med varningsljusen, dels för att få förarens uppmärksamhet och dels för att varna andra trafikanter. Julia, som satt i sätet bredvid, ringde polisen samtidigt som hon började filma färden med en telefon.

– Jag satt där med värsta adrenalinpåslaget, säger hon.

Körde förbi polisen

Bilen, som färdades mot trafiken, var uppe i som mest 140 km/h. Under de minuter som färden pågick i fel färdriktning mötte bilen ett trettiotal andra bilar och lastbilar.

– Som tur var var det ingen som gjorde en omkörning. Eftersom det dessutom var mörkt hade det garanterat inträffat en olycka, säger Julia.

Polisen agerade snabbt och placerade ut två bilar på E6. De ställde sig på tvären för att få stopp på mannen. Men det hjälpte inte.

– När han kom fram saktade han men lyckades sen köra förbi. Jag såg hur poliserna sprang till sina bilar och började köra efter, säger Andreas.

Förvirrad förare

Vid det här laget var paret i höjd med Halmstad. En av polisbilarna hann i fatt mannen och lyckades få honom att stanna.

– Det rör sig om en äldre man född på 30-talet. Han var förvirrad och kördes till sjukhus för kontroll, säger polisens presstalesperson.

Mannen är misstänkt för vårdslöshet i trafik och hans körkort har omhändertagits.

I klippet ser du lite av det som Julia lyckades filma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.