I Varberg märker man av en markant ökning av antalet drönaransökningar. Foto: TT

Markant ökning av ansökningar om drönartillstånd

Uppdaterad
Publicerad

I oktober förra året slog Högsta förvaltningsdomstolen fast att man nu måste söka tillstånd för att fotografera med en drönare. Det är något som märks av i Varbergs kommun som nu får hantera allt flera ansökningar.

– Jag skulle säga att det har fyr- eller femdubblats säger, Maria Svenningsson, kommunsekreterare i Varbergs kommun.

Sedan i oktober förra året måste man alltså ansöka för att få fotografera med en drönare efter ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen. Beslutet är något som märks tydligt i Varberg.

– Vi har märkt en markant skillnad i antalet ansökningar. Många företag garderar ju sig också och söker tillstånd i hela landet så det märks nog av i många kommuner, säger Maria Svenningsson, kommunsekreterare i Varberg.

Drönare

Hur mycket har det ökat?

– Jag skulle säga att det har fyr- eller femdubblats.

Snårig process

Ansökan görs hos respektive länsstyrelse som i sin tur skickar den till de kommuner som berörs för inhämtande av remissvar. I Varberg bereds ärendet på tjänstemannanivå för att därefter beslutas i kommunstyrelsen. Därefter skickas det beslutade remissvaret tillbaka till länsstyrelsen som fattar det slutgiltiga beslutet om att ge tillstånd eller inte.

– Det kan bli lite problematiskt när det kommer till korta svarstider. Kommunstyrelsen har sammanträde en gång i månaden så i vissa fall får kommunstyrelsens ordförande fatta beslutet på delegering när remisstiden är knapp, säger Maria Svenningsson.

Hur påverkar det arbetsbelastningen?

– Den blir ju större. Man ska sätta sig in i varje ärende och titta på flera olika aspekter och därefter bereda ett förslag till beslut till kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet