Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En av helgens tävlingsmoment är att komma ihåg kortlekar. I klippet visar Martin SVT:s reporter sitt sifferminne. Foto: Samuel EngkvistVisa alla (2)
Visa alla (2)

Se när världsmästaren i minne förbluffar SVT-reportern

Publicerad

Halmstadsbördige Martin Nilsson är bäst i världen på att minnas decimaler i talet Pi. Nyligen slog han rekordet på tävlingen Pi Matrix i Göteborg. SVT Nyheter Halland sätter hans hjärna på prov med ett test.

Pi brukar representera förhållandet mellan en cirkels omkrets och dess diameter. Förenklat brukar man säga att dess värde är 3,14. Men eftersom talet är irrationellt kan det aldrig skrivas ut exakt med siffor. Det fortsätter i all oändlighet.

Gick på tid

Talet har fascinerat minnesexperten Martin Nilsson. Han har under lång tid tränat på att försöka komma ihåg de första 10 000 decimalerna. Därefter har dessa delats in i 2 000 olika block med fem siffror vardera.

Under tävlingen Pi Matrix, som i år hölls i Göteborg, ropar domarna ut femtio slumpmässiga block samtidigt som tiden går. Vid varje block ska deltagaren säga vilka fem siffror som kommer precis före och precis efter. När samtliga block är lösta utan några fel är tävlingen över och tiden stannar.

Indier har annat rekord

Martin Nilsson klarade uppgiften på 14 minuter och 33 sekunder. Det innebär att han slog den tidigare världsrekordhållaren Kevin Horsley från Sydafrika som gjorde det på 16 minuter och 38 sekunder.

Det finns även andra minnesmästerskap för pi, som att memorera och rabbla så många decimaler i korrekt följd som möjligt. Världsrekordet i den grenen innehas av indiern Suresh Kumar Sharma som klarat 70 030 decimaler.

Till vardags jobbar Martin Nilsson som psykologilärare på Katedralskolan i Lund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer