Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Rymden är så ofantligt stor och vi vet så lite om den. När man fotograferar rymden får man en känsla av hur liten man är. Precis som när man står på en bergstopp och spanar ut över fjället, säger Martin Svensson från Onsala. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Martin från Onsala byggde rymdobservatorium i hönshus

Uppdaterad
Publicerad

Hönshus är väl ändå till för höns? Nej, inte om du frågar 33-årige ingenjören och rymdfotografen Martin Svensson från Onsala. Nästan två år ägnade han åt att bygga om hönshuset på sina föräldrars tomt till ett eget rymdobservatorium.

Martin Svensson har sysslat med att fotografera rymden i fem år. Länge har han haft drömmen om att ha ett eget rymdobservatorium. 2018 bestämde han sig, och satte igång med sitt projekt när han fick ta över det gamla fallfärdiga hönshuset.

– Det byggdes av min farfar. Det bodde höns i det för längesen innan det blev förråd. När jag tog över det var det bara ett ruckel med ett hål i, berättar han.

Hur hönshuset såg ut innan det blev rymdobservatorium. Foto: Anna Svensson

Rymdobservatoriet, som fått namnet New Old Onsala Observatory, är helautomatiserat och kan styras på distans. Exempelvis kan taket rullas av samtidigt som teleskopet riktar in sig mot skyn.

– Jag vet att det finns andra i Sverige som har egna observatorier. Men jag tror jag är den enda som har det i ett hönshus, skrattar Martin Svensson.

P4 Väst var först med att rapportera om nyheten.

I klippet får du en rundtur i hönshuset av Martin Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.