Caroline Lyckekil är kapten på luftvärnet i Halmstad och har fäktats av och till sedan 2001. Hon sitter i med i fäktningssektionens styrelse. Foto: SVT

Mästerskapen i militärfäktning kan skrotas

Publicerad

Luftvärnsregementet i Halmstad står denna vecka som värd för försvarsmaktens mästerskap i fäktning. Det kan dock bli sista gången som den här tävlingen hålls, eftersom fäktningen föreslås förlora sin militära status.

– Det föreslås från Högkvarteret att det här nu ska lägga ner och att vi inte ska få ha något representationslag. Supertråkigt eftersom det är en gammal och anrik militär-och officerssport, säger Caroline Lyckekil, som både är kapten på Lv6 men också sitter med i fäktningssektionens styrelse.

Militärerna fäktas både med värja och sabel. Foto: SVT

I årets tävling deltar 13 förband plus representanter ur Hemvärnet. De fightas med både värja och sabel. Enligt Caroline Lyckekil finns det tydliga kopplingar mellan fäktning och hur militära ledare bör agera i fält.

– Man läser även av motståndaren och anpassar sin taktik och teknik därefter, förklarar Caroline Lyckekil.

Deltagarna kommer fån regementen i bland annat Enköping, Boden och Skövde. Foto: SVT

Fäktningssektionens styrelse har dock inte fått reda på vad den bakomliggande orsaken är till att tävlingen eventuellt försvinner. Oavsett det kommer man agera för att behålla sin mästerskap.

– Vi har tillsatt en arbetsgrupp som ska ta reda på hur fäktningen kan hållas levande, säger Caroline Lyckekil.

Inom Försvarsmakten är det cirka 60 militärer som fäktas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.