Foto: SVT

Mats Eriksson (M) får guldstaty på torget

Uppdaterad
Publicerad

I dag lämnar regionstyrelsens ordförande Mats Eriksson (M) samtliga sina uppdrag, och byter ut Halland mot Stockholm. Men som en hyllning till att han räddade Halland i regionfrågan har Varbergs kommun bestämt sig för att resa en staty till hans minne.

– Det är klart att man blir smickrad och omtumlad. Men sen tänkte jag: ”Det är nog rätt”. Det kommer säkert att bli ett antal insändare och synpunkter i tidningarna. Somliga är väl glada och andra inte fullt lika glada. Det får man ta, säger Mats Eriksson.

Statyn planeras bli två och en halv meter hög och invigas redan till sommaren. Mats Eriksson har själv fått äran att bestämma var statyn ska upprättas, och han har märkt ut en punkt utanför Stadshotellet i Varberg. Materialet har han också haft önskemål kring.

– Jag tycker att guld skulle vara fint. Det glimmar så vackert. När vi drev regionfrågan hade vi guldägget som symbol, och det passar ju bra i påsktider, säger han.

Vem skulle du vilja se som staty i din hemkommun? Klicka här och rösta!

Hyllas för att ha ”räddat” Halland

Mats Eriksson var som de flesta minns en stark motståndare till regionreformen under 2016. Han blev också den som förhindrade att Halland slås samman med Värmland- och Västra Götalandsregionen.

– Det var egentligen en hel grupp som jobbade med regionfrågan. Men nu blev det jag som får stå högst upp – och jag är glad att det blir som det blir, säger Mats Eriksson.

Han fortsätter:

– Det är jag och Axel Oxenstierna som har sett till att Sverige fortsatt ska se ut som det gör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer