Svampkonsulten Ove Gustavsson. Foto: TT/SVT

”Medelmåttigt år för svampar”

Uppdaterad
Publicerad

2018 blir inte ett lika bra svampår som förra året, som präglades av mycket regn och en tidig höst.

– Det blir ett medelmåttigt år för svampar. Blir det lite mildare väder kan de sätta fart igen, säger svampkonsulent Ove Gustavsson.

Den senaste tidens kyliga väder kan påverka svamparna negativt.

– Nu har vi haft några frostnätter och det är inte bra, säger han.

Karljohansvamp, eller stensopp, samt andra soppar har det varit gott om. En del kremlor har det också blivit. Torkan gjorde att de tidiga kantarellerna i juni uteblev.

– Gula kantareller har det inte varit så gott om. Eventuellt kan de ha påverkats av torkan. De växer sakta, så de behöver tid på sig.

Gott om flugsvamp

Som vanligt gäller det att vara uppmärksam på vad det är man får med sig hem. Svampkonsulenten har noterat gott om både vitgul flugsvamp och vanlig flugsvamp när han har varit ute och gått.

– Gallsopp har jag också sett. Den är väldigt besk, så hamnar den i maten så får man slänga den.

Gallsoppen liknar karljohansvampen, och det kan vara lätt att förväxla dem.

Eftersom vissa svampar är knutna till ett visst träslag så kan blandskog vara ett bra ställe att leta på. Några särskilda platser runt om i Halland vill han däremot inte tipsa om.

– Sådant avslöjar man aldrig! säger han med ett skratt.

Många frågor

Som svampkonsulent får han så här års många frågor från människor som undrar vad det är för svamp som de har hittat. En del kommer hem till honom och ställer sina frågor, och det händer att folk skickar bilder av svampar.

– Det kan vara svårt att se på att foto vad det är för svamp. Jag vill helst kunna se hela svampen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.