Det handlar om radioaktiva arbetskläder och verktyg som ska grävas ner under marken i containrar. Nu ansöker Ringhals om tillstånd. Foto: TT

Mer radioaktivt avfall vid Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

Ringhals kärnkraftverk vill lagra mer radioaktivt avfall i marken i området. Det handlar om radioaktiva arbetskläder och verktyg som ska förvaras i containrar i en kulle, och nu ansöker Vattenfall om tillstånd.

Avfallet ska enligt den miljö och konsekvensbeskrivning lagras i en kärna av stålcontainrar på en betongplatta som förhindrar lakvatten i naturen. Sedan ska containerkärnan lagras under annat material av baler och sand. Ytterst ska ett skikt av bentonit och morän säkra massan. Konstruktionen är byggd för att driva eventuellt lakvatten vidare till en infiltrationsbädd där föroreningen stoppas. Detta står beskrivet i den MKB, miljö och konsekvensbeskrivning, Varbergs kommun tagit del av under morgonen.

– Vi ska förvara skor, skoskydd, trasor och sådant. Isotoperna i detta bryts ned på fem till 30 år. Driftavfallet har genererats i 40 år. En platta är redan förberedd på området för att kunna utöka deponin med 5000 kubikmeter, säger Krister Svahn, presschef.

Ringhals

Reaktioner

Miljöorganisationernas kärnkraftsgranskning MKG Har haft synpunkter på en liknande prövning. Då var det Forsmarks kärnkraftsverk som ville utöka sin deponi.

– Nu ser vi samma sak på Ringhals. Det här är en ytlig deponi som standardiserats på grund av regler skrivna för trettio år sedan. Det finns anledning att tänka över detta nu, säger Johan Swahn, kanslichef.

MKG kommer skicka in en samrådsbilaga och delta i processen med Ringhals ansökan.

– Vi kommer ha synpunkter på om inte avfallet ska brännas först för att ta mindre plats. Sedan vill vi inte se att den här metoden blir allt vanligare. Det finns en risk om man inte är noga med att täcka över, säger Johan Swahn.

Utöka nuvarande deponi med 50 procent

I dag har Vattenfall tillstånd att deponera max 10.000 kubikmeter på området vid Ringhals. Det är på grund av den förlängda driften av reaktor 3 och fyra som Ringhals förbereder sig på avfall som radiuoaktiva verktyg, arbetskläder och utrustning. Planen är att öka ut det område där man idag får deponera radioaktivt avfall i marken till 15.000 kubikmeter.

Lång framförhållning

Om tillståndet beviljas beräknar Ringhals att börja använda deponin år 2030. Det tar sedan 50 år för avfallet att bli av med den strålning som finns i massan.

Radioaktivt avfall

Lågaktivt avfall

Lågaktivt avfall packas vanligen i balar, lådor eller containrar. Avfallet placeras i markförvar på kärnkraftverkens industriområden eller i Slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall (SFR), nära Forsmarks kärnkraftverk.

Efter 50 år har radioaktiviteten sjunkit till samma nivå som den omgivande naturen.

Medelaktivt avfall

Medelaktivt avfall blandas med betong och gjuts in i plåt- eller betonglådor, så kallade kokiller. Kokillerna förvaras i ett mellanlager på kärnkraftverket innan de transporteras till SFR. I SFR förvaras kokillerna i stora bergrum.

Efter 500 år har radioaktiviteten minskat till den nivå som finns naturligt i berget runt omkring.

Högaktivt avfall

När bränslet i en reaktor byts ut är det mycket radioaktivt och ger ifrån sig värme. Därför placeras det i vattenbassänger på kärnkraftverket. Vatten skyddar mot strålning och kyler bränslet.

Efter ett år transporterar ett specialbyggt fartyg bränslet till Centralt mellanlager för använt kärnbränsle (CLAB) i Oskarshamn. Bränslet lagras i CLAB under 40 år. Då kommer radioaktiviteten ha minskat med 90 procent.

Därefter är planen att bränslet ska kapslas in och transporteras till ett slutförvar 500 meter ner i urberget. Bränslet måste isoleras från omgivningen i ytterligare 100.000 år.

Källa: Vattenfall

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ringhals

Mer i ämnet