Se den enorma flocken av bergfinkar i klippet. Foto: Moa Pettersson

Miljontals bergfinkar på Hallandsåsen

Uppdaterad
Publicerad

I bokskogen på Hallandsåsen övernattar just nu miljontals bergfinkar som lockats hit av den ovanligt höga tillgången på bokollon. Moa Pettersson som själv fågelskådar på fritiden fångade bergfinkarna på film.

– Det var en fantastisk upplevelse, jättehäftigt, säger hon.

Bergfinken hittas oftast i de norra delarna av landet. Men just nu övervintrar arten bland annat på Hallandsåsen där tillgången på bokollon i år är rekordstor. Anders Wirdheim, ornitolog, bedömer att bergfinkar i så här stora mängder bara finns i Halland omkring var tjugonde år.

– Det är ett skådespel som lockar massor av människor, folk samlas för att de fåglarna i skymningen, säger Anders Wirdheim, som uppskattar att det just nu finns cirka sju miljoner bergfinkar vid Hallandsåsen.

Han säger att fåglarna kan stanna tills att det börjar bli vår på allvar.

Moa Pettersson åkte till platsen med några kompisar som alla har ett intresse för fåglar då de hade hört talas om att det nu skulle finnas enorma mängder bergfinkar.

– Någon beskrev det som bibliska mängder, säger hon.

Och många var det. Hon har sett bergfinkar förut, men aldrig så många.

– Det var en fantastisk upplevelse, säger Moa Pettersson.

I klippet ovan flyger fåglarna över Hallandsåsen.

Bergfink. Foto: Dan Hansson/TT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.