Mirva Rajalas källare är fylld med vatten och känner att läget är hopplöst. Foto: SVT

Mirvas källare översvämmad efter stormen – kritiserar kommunen

Publicerad

Vattenfyllda källare – det tampas flera boende längst med Österån i Landeryd med just nu. Vattenpumparna går på högvarv men den närliggande ån är överfylld vilket gör att vattnet kommer tillbaka in igen.

– Det känns som att jag gör allt om och om igen, säger Mirva Rajala som bor i området.

Stormen Dennis drog in på söndagskvällen och orsakade kraftiga översvämningar i flera källare längst med Österån i Landeryd. Mirva Rajala har bott i området i 14 år och har aldrig varit med om något liknande och nu kritiserar hon Hylte kommun.

– Stoppa in större backventiler i dagvattenutloppen, åtgärda på något vis iallafall, säger hon.

Men att installera backventiler är inte ett alternativ, säger Hylte kommun.

– Är det så sällan som i detta fallet, så kanske man själv ska investera i en backventil i källaren. Det finns att köpa och sätta in, säger Carolina Storberg som är VA-chef på Hylte kommun.

”Klart inte trevligt att höra”

Mirva Rajala säger att hon har tappat förtroendet för Hylte kommun.

– Det är klart att det inte är trevligt att höra, men nu är det ett extrem fall och det är nog fler kommuner som har drabbats, säger Carolina Storberg.

I klippet ovan kan du se Mirva Rajalas vattenfyllda källare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.