Foto: SVT

Stort missnöje med psykvården

Uppdaterad
Publicerad

Missnöjet med den psykiatriska vården i länet ökar och allt fler vänder sig till patientnämnden med sina klagomål. Det är framförallt unga vuxna som inte upplever att de får den hjälp de behöver.

Knopster i Falkenberg är ett arbetsintegrerande socialt företag som jobbar för dem som står långt från arbetsmarknaden.

7 av 13 som jobbar här är unga vuxna och flera lider av psykisk ohälsa. Ingen av dem vågar ställa upp på intervju men vi får höra om svårigheter att få träffa både läkare och psykolog.

– Av de unga som vi har här så vet jag en som är nöjd och har fått bra stöd och hjälp, säger Camilla Tilljander, verksamhetsansvarig på Knopster.

Sämst i Sverige

Enligt vårdgarantin ska man inte behöva vänta längre än 90 dagar på att få träffa en specialistläkare inom vuxenpsykiatrin.

2014 fick alla som behövde det tid inom vårdgarantin. 2015 hade den siffran sjunkit till 81 procent, vilket är sämst i landet.

– 90 dagar för en människa som mår psykiskt dåligt är en extremt lång tid. Men får man åtminstone hjälp inom de 90 dagarna och får träffa en specialist, vilket man har rätt till. Så är det ju åtminstone en början. Många av våra unga här får inte ens träffa en specialist inom den vårdgarantin, säger Camilla Tilljander.

Anmälningar ökar

Och missnöjet märks. Förra året ökade anmälningarna till patientnämnden som handlar om psykiatrin med 20 procent.

– Det som vi har fått in gäller framförallt organisation och tillgänglighet och det är framförallt många unga som hör av sig och inte kommer till, säger Eva M Larsson (MP), ordförande i patientnämnden.

– De får inte någon läkartid och behandling av psykolog. Det är väldigt skrämmande. Vi har vetat länge att den psykiska ohälsan ökar bland yngre och det är jätteviktigt då att de får komma till behandling och hjälp väldigt, väldigt tidigt.

Försöker rekrytera

– Det är beklagligt och det vi ser är konsekvenserna av förra året med bemanningssköterskor, bemanningsläkare och problem att rekrytera. Då blir det så att att vi får prioritera de med störst behov framför andra och att vi inte får det innehåll i våra tjänster som vi skulle önska, säger Svein Henriksen (MP), ordförande i driftnämnden för psykiatri.

Vad kommer ni att göra åt det?

– Vi jobbar kontinuerligt med att försöka rekrytera och åtgärda vår arbetsmiljö och få ett patientfokus och ett fokus på innehållet i vården, säger Svein Henriksen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.