Misstänkt våldtäkt på gruppboende i Halmstad

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna på ett kommunalt LSS-boende i Halmstads kommun har anmält en man i 30 -års åldern för våldtäkt. Den misstänkte mannen är häktad,

Under natten mot torsdagen ska en kvinna på ett gruppboende i Halmstads kommun blivit utsatt för en våldtäkt, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Kvinnan ska sedan ha anmält händelsen till personalen på boendet och på torsdagsmorgonen anhöll polisen en man i 30-års åldern, sannolikt misstänkt för våldtäkten mot kvinnan.

Sandra Bengtsson är avdelningschef vid socialförvaltningen i Halmstad.

– Det är självklart otroligt hemskt att detta har hänt, säger Sandra till SVT Nyheter Halland.

– Mannen i fråga har ingen direkt ankytning till boendet, säger Sandra Bengtsson till SVT Nyheter Halland.

Eget ansvar över vilka man bjuder in

Gruppboende som kvinnan bor på har öppen boendeform. De boende har alltså eget ansvar för vilka de väljer att bjuda in och ansvaret ligger inte på personalen.

– Vår personal hjälper till med vad de enskilda personerna på boendet behöver stöd med. Personalen ansvarar därför inte för vilka som kommer och går, säger Sandra.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska våldtäkten ha ägt rum mellan 17:30 och 20:30 på onsdagskvällen. Då ska personal också funnits på plats i boendet.

– Hade vår personal märkt att något inte stod rätt till hade vi självklart ingripit, säger Sandra Bengtsson.

Kommer ni på något sätt att ändra säkerhetsrutinerna på boendet?

– Det får du fråga de som har skrivit lagstiftningen, det är inget vi gör på kommunal nivå, säger Sandra.

Under fredagen häktades mannen vid Halmstad tingsrätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.