• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

I januari slog två rånare till mot Röda korsets second hand-butik i Laholm. Foto: SVT

Misstänkta var lika som bär – rånutredning lades ner

Publicerad

Två personer anhölls efter rånet mot Röda korset i Laholm i januari. Men männen var tvillingar och bägge stämde in på det signalement som polisen fått.

Det var på förmiddagen den 8 januari som två män gick in i Röda korsets butik och tvingade till sig 2 100 kronor. Senare på dagen anhölls de två männen, båda födda 1998, vid Glänninge sjö i Laholm, skäligen misstänkta för att ligga bakom rånet.

Men bara två dagar senare släpptes de. Ett avgörande problem för polisen var just att de var tvillingar, vilket Hallandsposten var först med att rapportera.

– Det gick ju inte att skilja på dem, och vi var säkra på att bara en av dem var inblandad, säger utredningschef Jenny Jerrhage Lundquist på Laholmspolisen.

Teknisk bevisning saknades

Signalementen på de två personerna inne i butiken var väldigt olika, och någon teknisk bevisning fanns inte.

Senare lades förundersökningen ner.

– Förundersökningssekretessen gäller fortfarande. Det jag kan säga är att vi kom helt enkelt inte vidare med de som var misstänkta. Det var inte bara på grund av att de var tvillingar, säger åklagare Vjollka Turjaka.

Röda korsets verksamhetschef i Laholm, Christer Walther, är bestört efter rånet. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer