Ljudberättelse på turné i Halmstad

Publicerad

Ljud från tandborstning och djur ska väcka fantasi hos förskolebarn i Halmstad.

– De får uppleva en slags ljudberättelse, men det är ingen som berättar något, utan det är olika ljud, säger Ann-Louise Liljedahl, kompositör och musiker.

Ljudbion är ett helt nytt projekt för henne och i början av maj var det premiär på Montessoriskolan Fridhem i Halmstad. Några få barn åt gången får plats och de lyssnar uppmärksamt på ljud som tandborstning och snarkningar. Och de inspelade ljuden blandas med sådant som händer utanför husvagnen. Regn som smattrar på taket, bilar som kör förbi och fågelsång.

– Det börjar med en person som ligger och sover på morgonen och drömmer kanske. Det är det som är lite spännande för man vet aldrig vad som händer runtomkring. Var detta riktigt eller var det på ljudinspelningen? säger Ann-Louise Liljedahl.

Djuren populära bland barnen

Ivar Nilsson Löfving och Linn Quist tycker att det var fint därinne. Bäst tyckte de om ljudet av lamm, kor och katter. Men även tandborstning var roligt.

– Det tycker jag är jätteroligt, säger Ivar Nilsson Löfving

 – Det tycker jag med, säger Linn Quist

Ann-Louise Liljedahl tycker det är underbart att arbeta med barn.

– De är så spontana och man vet om man är på rätt spår eller inte. De är en bra måttstock, säger hon.

Den gula husvagnen kommer att turnera runt på olika förskolor i Halmstad  under maj och juni. Men Ann-Louise Liljedahl hoppas att barn i hela regionen så småningom ska få uppleva hennes ljudkonstverk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer