Klicka på klippet för att höra varför Moderaterna vill förlänga driften av Ringhals 1 Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Moderaterna vill bromsa avvecklingen av Ringhals 1 – fem veckor innan stoppet

Uppdaterad
Publicerad

Drygt fem veckor innan det planerade stoppet av Ringhals 1 föreslår Moderaterna att reaktorn i kärnkraftverket i Varberg ska leva vidare.

Planeringen att stoppa reaktorn Ringhals 1 på kärnkraftverket utanför Varberg har pågått i fem års tid. Anledningen till stoppet beror på att det inte är ekonomiskt lönsamt att fortsätta driften.

Men Moderaterna, som menar att reaktorn är viktigt för hålla elnätet stabilt, gör nu ett sista försök att stoppa avvecklingen. Under torsdagen tas deras förslag om att skjuta på avvecklingen av Ringhals 1 upp i riksdagens näringsutskott.

Ringhals

Moderata partiledaren Ulf Kristersson och Lars Hjälmered, moderat ordförande i näringsutskottet, har också fört fram förslaget i en debattartikel i Dagens industri.

Är det inte för sent att komma med ett sånt här förslag nu?

– Vi tycker fortfarande det är värt att försöka. Väldigt få saker är huggna i sten, säger Lars Püss (M).

I klippet ovan förklarar riksdagsledamot Lars Püss (M) varför partiet tycker att det är viktigt att hålla liv i reaktorn på Ringhals.

Uppdatering 27 november:

I riksdagens näringsutskott stöddes förslaget av KD, SD och L, men röstades ner av en majoritet med S, C, MP och V.

– Det här var nog det sista som hände i frågan om Ringhals 1, säger ordförande Lars Hjälmered (M) till SVT Nyheter Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ringhals

Mer i ämnet