Dyrare hobby. Den nya metallsökaravgiften kan ta död på hobbyn, befarar Ulf Ahlstrand som Sveriges metallsökarförening.

Metalletare rasar – ny avgift kan döda hobbyn

Uppdaterad
Publicerad

Att söka med metalldetektor är en hobby vuxit stort de senaste åren. Men en ny avgift från årsskiftet gör att det kan bli dyrt att fortsätta.

– Många menar att det kommer att döda hobbyn, säger metalletaren Ulf Ahlstrand.

Ulf Ahlstrand från halländska Hyltebruk är långt ifrån ensam om att ha fastnat för den här hobbyn.

Medlemsregistret i Sveriges metallsökarförening (SMF) har vuxit stort under 2010-talet.

Och det samma gäller högarna av ärenden hos länsstyrelserna.

Tiodubblat antal ärenden

Mellan 2010 och 2015 tiodubblades ansökningsärendena hos länsstyrelserna i hela landet. Och det är den ökade arbetsbelastningen som gjort att det från i år införts en avgift på 700 kronor per ansökan.

– Det är många som menar att det kommer döda hobbyn. Som regel söker man tillstånd för fem, sex områden åt gången. Det skulle kosta minst 3 500 kronor och får man då avslag på samtliga är det ju pengar kastade i sjön, säger Ulf Ahlstrand.

Svenska metallsökarföreningen har inför lagändringen kritiserat förslaget, utan att få gehör.

– Det blir en klassfråga vem som har råd att hålla på den här hobbyn och vem som inte har det, säger Ulf Örnell, i styrelsen för SMF.

Vill få in färre ansökningar

Riksantikvarieämbetet på Gotland ligger bakom lagändringen.

– Vi vill uppnå att det ska komma in färre ansökningar. Länsstyrelserna har många uppgifter inom kulturmiljön och det stora antalet hobbyansökningar från metallsökare gör att man inte hunnit med det man ska hinna med, säger Maria Barkin, verksjurist på Riksantikvarieämbetet.

Orsaken till att det krävs tillstånd är för att skydda fornminnen från gravplundrare och förstörelse. Inom SMF befarar man att avgiften kan få motsatt effekt och leda till att fler helt enkelt struntar i att söka tillstånd.

– Och det är ju inget som vore bra för kulturmiljön, säger Ulf Ahlstrand.

Föreslår metallsökarlicens

Han och SMF har ett annat förslag på hur länsstyrelserna skulle kunna få ökade arbetskostnader täckta.

– Vi tycker det bästa vore att införa en metallsökarlicens, där vi får gå en utbildning som vi får betala för, ungefär som en jägarexamen. Det skulle också ge mer kontroll på det här, säger Ulf Ahlstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.