Mördarsnigel. Foto: TT

Mördarsniglarna dör i torkan

Uppdaterad
Publicerad

År 2015 gjorde en regnig vår att mördarsniglarna invaderade de svenska trädgårdarna. I år har många redan dött av torkan.

– Det är väldigt få sniglar i år eftersom vi har haft en torr vår. De övervintrade sniglarna får det svårt, de blir färre för de dör av torkan så det är väldigt, väldigt lite särskilt om man jämför med en regnig vår. 2015 då vi hade mycket regn var det värsta snigelåret i Sverige hittills, säger Ted von

Övervintrarna har haft det tufft, menar Ted von Proschwitz som är biolog och 1:e intendent på Göteborgs naturhistoriska museum. Foto: SVT
mördarsniglar

Proschwitz, biolog på Göteborgs naturhistoriska museum.

Mördarsnigeln, eller den Spanska skogssnigeln som den också heter, är aktiv på natten och lägger sina ägg i gräsmattan när det är fuktigt nog. De är hermafroditer och kan lägga ägg utan befruktning. Och är förutsättningarna rätta så kan en snigel lägga hela 400 ägg.

Äter allt

Mördarsnigeln äter grönsaker, växter, frukt eller as. Och vill du ta reda på vad snigeln föredrar på just din gräsmatta är det bäst att gå ut på natten med ficklampa.

– Gå ut med ficklampa och lys i gräset på natten. Då kommer du upptäcka vad sniglarna föredrar i din trädgård. Sedan kan du sätta in rätt åtgärder där det behövs, säger Ted von Proschwitz som tycker en vass spade är bäst att döda dem med.

Effektivaste motmedlet

Det bästa sättet att bli av med mördarsniglar, menar biologen, är att döda dem. En stor spade är effektiv att hugga huvudet av dem och samla ihop dem med. Gräv sedan ned dem så inga nya sniglar attraheras av resterna.

– Det finns jättemånga tips men det bästa är en vass spade. Hugg dem cirka en centimeter från huvudet. Det är mest smärtfritt, säger han.

Biologens bästa tips

  • På natten syns det vad sniglarna föredrar i din trädgård
  • Döda snigeln med en vass spade. Samla sedan in resterna och gräv ned dem.
  • Vattna inte gräsmattan på natten, det gynnar snigeln. Vattna på morgonen eller dagen.

(Men tänk på att det råder bevattningsförbud i Halmstad och Laholm)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

mördarsniglar

Mer i ämnet