Foto: SVT/Jimmy Kirvesmäki

Mordmisstänkt led inte av allvarlig psykisk störning

Publicerad

Den man i 35-årsåldern som misstänks för mordet i Rydöbruk utanför Hylte i september led inte av en allvarlig psykisk störning vid gärningstillfället. Det visar den rättpsykiatriska undersökningen som gjorts av rättsmedicinalverket i Göteborg.

Tidigare har en liten undersökning gjorts, så kallad paragraf 7, då man inte kunde utesluta att mannen led av allvarligt psykisk störning vid gärningstillfället.

Nu har den stora undersökningen gjorts av 35-åringen.

LÄS MER: Misstänkta mördare i Rydöbruk förnekar

– Den stora undersökningen visar att mannen inte led av allvarligt psykisk störning. Det är endast den äldre mannen som har genomgått undersökningen, säger Klas Lundgren, åklagare.

Även en 18-årig man är misstänkt för mord i samband med händelsen i september. Även han ska genomgå en större psykiatrisk undersökning.

LÄS MER: Män bröt sig in i bostad – man knivmördad

När kommer 18-åringen att undersökas?

– Det vet jag inte i nuläget men innan julhelgen, säger Klas Lundgren.

De båda misstänkta männen sitter, sedan de greps i anslutning till att det misstänka mordet ägde rum, häktade. Åklagaren, Klas Lundgren, har nu fram till den 21 december på sig att väcka åtal eller ansöka om förlängd åtalstid.

– Åtal kommer antingen 21 december eftersom häktningstiden löper ut. Men det beror på om vi fått ett obduktionsprotokoll från en rättsläkare som visar dödsorsaken. Det har vi inte ännu, säger Klas Lundgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer