Köttyxan på bilden tros inte vara mordvapnet enligt förundersökningen. Foto: Ur polisens förundersökning

Dramatiska larmsamtalet: ”De är här med yxor”

Publicerad

De båda männen erkänner i förhör att de varit i fastigheten där en man i 40-årsåldern knivhöggs till döds. Men varför de var där råder det delade meningar om. Det visar den läckta förundersökningen.

I nästa vecka väntas ett mordåtal komma in till rätten i Halmstad gällande ett brutalt våldsdåd i Rydöbruk i september 2017. Men i stort sett hela mordutredningen finns redan att ta del av på nätet. En skandal enligt åklagaren.

I den läckta förundersökningen gällande det misstänkta mordet kan man ta del av de kaosartade minuterna som rådde inne i lägenheten.

Den man i 40-årsåldern som bragtes om livet larmade själv polisen innan han blev attackerad och vädjade om att hjälp skulle komma.

– Kom fort, kom fort, de här är med yxor och vapen, kom fort säger jag till er, sa han bland annat i larmsamtalet.

Två misstänkta män

Det var i september förra året som händelsen ägde rum i en lägenhet i Rydöbruk i Hylte. Två män, 35 och 18 år, som nu misstänks för händelsen ska ha brutit sig in i en fastighet där två män och en kvinna befann sig.

Väl inne i lägenheten ska de ha attackerat de båda männen med yxa och kniv. Timmar senare avled en av de skadade männen på operationsbordet.

”Utdelar tre slag med köttyxan”

I förundersökningen figurerar olika uppgifter kring varför de misstänkta männen bröt sig in i fastigheten i Rydöbruk och vem det egentligen var som de var ute efter. De båda misstänka hävdar dock att det inte var mordoffret som var det ursprungliga målet utan den andra mannen som låg och sov på ovanvåningen.

Platsen är avspärrad för teknisk undersökning. Foto: SVT

Männen ska enligt förundersökningen ha haft olika motiv till att ge sig på mannen men båda bekräftar i förhör att de attackerat honom. 35-åringen med en yxa och 18-åringen med en kniv.

– Jag utdelar tre slag med köttyxan, säger 35-åringen i ett av förhören med polisen.

”Inte meningen att han skulle dö”

Båda erkänner också att de efter händelsen på ovanvåningen på olika sätt ska ha attackerat mordoffret som de båda menar ska ha agerat hotfullt. 35-åringen berättar att mannen ska ha hotat honom med en kniv och att han därför försvarade sig med yxan.

I ett referat ur ett förhör med 18-åringen berättar han att han högg mannen två gånger med en kniv för att ”få bort honom” och att det inte var ”meningen att han skulle dö”.

Efter att männen gett sig på mordoffret ska de enligt förhören ha lämnat lägenheten och gått hem till 35-åringen.

Åtal väntas nästa vecka

Den misstänkte 18-åringen häktades på torsdagen. Foto: SVT

Männen har nu suttit häktade sedan händelsen i september och de båda misstänks för mord och mordförsök. 18-åringen misstänks dessutom för övergrepp i rättssak för att han ska ha hotat kvinnan som befann sig i lägenheten.

Åtal mot männen väntas komma under nästa vecka.

LÄS MER: Man knivmördad i lägenhet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord i Rydöbruk

Mer i ämnet