Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Richard Klingsborg har den autoimmuna sjukdomen antifosfolipidsyndrom och är extra utsatt under coronapandemin. I klippet berättar han varför det är viktigt för honom att sjukvårdspersonal använder munskydd. Foto: SVT

Multisjuke Richard: ”Jag vägrar släppa in någon utan mask mitt i en pandemi”

Uppdaterad
Publicerad

Richard Klingsborg i Halmstad har hamnat i en rävsax. Sedan två veckor tillbaka har han inte tagit de blodprover som är livsavgörande för honom. Anledningen är att han inte vill släppa in sjukvårdspersonal som inte bär munskydd.

Richard Klingsborg har flera sjukdomar, bland annat en autoimmun sjukdom som orsakar proppar om han inte får exakt rätt dos av blodförtunnande läkemedel. En dos som måste ställas in ofta genom att ta blodprov.

När pandemin bröt ut såg hans husläkare till att han i stället för att komma till vårdcentralen för att ta blodproverna skulle få hemsjukvård. Under sommarmånaderna har personalen tagit proverna utomhus men sedan ett par veckor tillbaka ville de flytta in. Då ville Richard att de förutom visiret även skulle bära munskydd för att minska smittorisken.

Köpte in egna munskydd

De uppgav då att man inte har tillgång till ansiktsmasker – men att man kunde gå med på att använda de engångsskydd som Richard själv köpte in. Men för två veckor sedan sade man nej även till detta.

– Det är pest eller kolera. Till sist måste jag släppa in en sköterska som får sitta så pass nära utan munskydd för att jag ska överleva och inte få proppar, säger han.

Därför vill hemsjukvården inte bära munskydd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Halland

Mer i ämnet