Byggnaden har tjänat som saluhall, reklambyro och nattklubb. Nu blir här en rockscen. Foto: Föreningen Gamla Halmstad / SVT

Från saluhall till rockscen

Uppdaterad
Publicerad

Halmstad Live som tidigare anordnat spelningar i Folkparken flyttar snart in i den gamla saluhallen på Karl IX:s väg. Det ska bli en ny spelplats för upp till 900 åskådare.

Det höga ljudet från hantverkarnas maskiner gör det svårt att prata i den nedsläckta lokalen på Karl den IX:s väg. Ett par starka bygglampor lyser upp delar av lokalen som tidigare var nattklubben Moon. Delar av dekoren avslöjar en bar och ett par gigantiska discokulor står dammiga på golvet bredvid. Nu byggs en scen en meter över marken och nya toaletter.

– Vi räknar med att få in kring 900 personer, säger Anna Eriksson i Halmstad Live.

Sven Aremar skriver i boken Torghandlare från 1993 att huset på Karl IX:s väg byggdes 1934 då köpmännen från Stora torget tröttnat på att ständigt stå utomhus. Saluhallen byggdes och stod klar 1934. Många av torgets handlare flyttade samma månad in sin handel huset. Saluhallen var aktiv fram till 1979. På senare år har här varit nattklubb.

Nya anställningar

På bottenplan planeras en lunchservering och en mindre spelplats. Något som kommer att generera nya jobb.

– Vi anställer 15 personer på heltid. På sikt tror vi det kan bli det tredubbla, säger Anna Eriksson.

Tidigare har Halmstad Live arrangerat spelningar i Folkparken men de lokalerna brann och skadades. Nu hoppas de på att locka ännu fler besökare med mer centrala lokaler.

–Vi har spanat under en tid. Men det är mycket som ska klaffa när man letar så här speciella lokaler, säger Anna Eriksson.

Hur ser musikscenen ut i Halmstad tycker du?

– Jag tycker vi fyller en betydande roll i musiklivet för de medelstora band. Det har funnits ett tomrum där tidigare i Halmstad.

Första spelningen kommer gå av stapeln i mars.

Scen för medelstora band

Som SVT nyheter Halland berättat om tidigare har kulturarbetare problem att hitta lokaler för sina verksamheter i Halmstad. När Kulturhuset i Folkparken avvecklas oroas många för högre hyror och mindre plats i det nya Kulturhuset som byggs i det gamla HP-huset längs Nissan.

Samtidigt riktar flera kritik mot Halmstads teater vars hyror stänger ute mindre aktörer från att nyttja dess scener.

Hurvida de nya lokalerna på Karl XI:s väg kommer påverka kulturklimatet, utöver spelplats för band, är oklart men tankar finns.

– Självklart finns tankar på hur Halmstad Live skulle kunna användas till andra kulturella arrangemang. Vi försöker väl hitta en bra form för detta, säger Anna Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.