Jessica fann en rad tillsatser i skolmaten Foto: SVT

Namninsamling för bättre skolmat växer

Publicerad

Efter SVT Nyheter Hallands rapportering om skolmaten i Laholm växer föräldern Jessica Neogards namninsamling. Efter nyår ska den lämnas till kommunstyrelsen – och Jessica tänker inte ge sig utan förändring.

– Folk från hela Sverige har hört av sig och peppat mig. Många kämpar på sitt egna håll, oavsett kommun, säger Jessica Neogard.

Har du fått någon negativ respons?

– Faktiskt inte. En person som jobbar i ett av skolköken skrev att de kämpar, och det förstår jag. Jag tycker att de jobbar bra utifrån sina förutsättningar.

LÄS MER: Hon vill ha renare skolmat

I nuläget består namnlistan av 130 underskrifter. Efter årsskiftet kommer listan tillsammans med ett brev att lämnas in till kommunstyrelsen i Laholms kommun.

– Jag tror det spelar mindre roll om det är 130 namn eller tusen namn. Det sprider sig sakta men säkert.

Jessica Neogard berättar att hon har fått stort gehör, men att det är inte lika lätt att få in en namnunderskrift som att kommentera via sociala medier. Det verkar vara ett steg för mycket.

Tyst från kommunstyrelsen

Hittills har hon inte hört ett ljud från kommunstyrelsen. Det Jessica Neogard hoppas på nu, utöver en förändring av skolmaten, är dialog.

– För mig handlar det om att inte nöja sig förrän man har fått igenom en acceptabel grund. Det ska åtminstone inte serveras margarin.

LÄS MER: Besvarar kritiken mot skolmaten

Miljöpartiet i Laholm har uppmärksammat SVT:s rapportering – men ekologisk mat utan gifter är något partiet har kämpat för länge. Eva M Larsson (MP) är ledamot i kommunfullmäktige, och berättar att de kommer gå vidare efter Jessica Neogards namninsamling.

– Vi har samspråkat inom partiet om vad vi ska göra, men det är hemligt än så länge, säger Eva M Larsson.

Kan du ge en ledtråd?

– Nej. Vi kommer framföra det på den politiska arenan först.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.