För 13-åriga David Andreasson, som lever med narkolepsi, blev fotbollen räddningen. Foto: SVT

Narkolepsidrabbade kan ha flera diagnoser

Uppdaterad
Publicerad

När barnkliniken på Hallands sjukhus i Halmstad gjorde en studie på barn och unga med narkolepsi visade det sig att hälften av patienterna också har psykiska svårigheter, som kanske inte tidigare behandlats.

13-åriga David Andreasson lever med en narkolepsidiagnos och han vet hur tufft det kan vara.

– Jag vet att många har det svårt och måste ta många pauser. Man har lärt sig anpassa och dölja narkolepsin, säger David Andreasson som drabbades av narkolepsi i samband med Pandemrix-vaccinet.

Efter 2009 års massvaccinering mot svininfluensa blev insjuknandet i narkolepsi 25 gånger högre bland barn och ungdomar. Men det man inte tidigare känt till är graden av samsjuklighet.

Nästan hälften är drabbade

I en studie på drygt 40 barn med narkolepsi hade 43 procent också någon form av psykiatrisk sjukdom, såsom depression, ångest eller adhd. Detta kan ha betytt att patienter tidigare inte fått den vård de behövt, och att livskvalitén har påverkats.

– Man kan generellt säga att skolgången har varit tuff. De har en större social svårighet, de mår sämre och fritiden blir påverkad, säger forskaren Attila Szakacs.

Fotboll blev räddningen

Utan sina mediciner har David svårt att sova på nätterna, och svårt att hålla sig vaken på dagarna. 

Fotbollen har blivit hans räddning. En kombination av att vara aktiv, ta vilopauser och rätt medicinering har blivit hans recept på ett så normalt liv som möjligt.

– Fotboll är allt för mig. Utan fotboll? Det skulle inte gå.

Rätt behandling – tidigare

En av studiens slutsatser är att man nu ser narkolepsi ur flera perspektiv och att man måste sätta in rätt resurser i ett tidigare skede, eftersom diagnoserna kan vara flera.

– Det är sjukdomar vi pratar om – inte bara att man är deppig. Man har svårigheter av den grad att man uppfyller diagnoskriterierna och är berättigad till specifik behandling, säger Attila Szakacs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.