Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Tullander, ordförande för Natursjyddsföreningen Hylte, menar att Statkraft inte tar sitt ansvar. Foto: SVT

Naturskyddsföreningen: Statkraft säkerställer inte vägar för vandrande fisk

Uppdaterad
Publicerad
Naturskyddsföreningen ställer sig kritisk till projektet med att riva dammarna i Rydöbruk. Dock inte till själva rivningen, men till att Statkraft inte säkerställer bra vandringsvägar för fisk i Nissan.

– Statkraft har inte undersökt vilka de bästa möjligheterna hade varit för fiskens vandring. De hänvisar bara till att allt blir naturligt och då är allt bra. Allt som är naturligt är inte bra, säger Anders Tullander, ordförande för Naturskyddsföreningen Hylte.

I dagsläget när dammarna finns kvar har fisken inte möjlighet att vandra, därav menar Anders Tullander att det är bra att de rivs.

Däremot menar han att Statkraft borde ta ett större miljöansvar, något som företaget själva menar att de gör genom att försöka återställa området till hur det såg ut för 100 år sedan.

Malin Hillström, projektledare för tillståndsprocessen på Statkraft, beskriver de främsta anledningarna till att dammarna nu rivs.

– För att minska riskerna för dammbrott och hålla nere kostnader och samtidigt få en positiv konsekvens för vattenmiljön i Nissan, säger hon.

Hör mer om Naturskyddsföreningens inställning i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hylte

Mer i ämnet