Bert Karlsson säger att han driver 60 asylboenden i dag. Foto: SVT

Nej till Bert Karlssons boende i Kungsbacka

Uppdaterad
Publicerad

En oening byggnadsnämnd röstade på fredagen nej till Bert Karlssons plan att göra flyktingboende för 200 asylsökande i Kungsbacka.

Bert Karlssons företag Jokarjo har ansökt om tillfälligt bygglov för att använda det gamla tryckeriet Elanders lokaler i Kungsbacka till ett asylboende för 200 asylsökande.

Men fredagen den 5 februari höll byggnadsnämnden ett extrainsatt möte där frågan avhandlades, och då röstade majoriten av nämnden nej till Bert Karlsson plan.

”Kommer vinna”

Det oroar dock inte Bert Karlsson som är övertygad om att han till slut kommer att få rätt att driva boende i de avsedda lokalerna med hjälp av en överklagan till länsstyrelsen.

– Vi kommer ju vinna. Kommunen använder plan- och bygglagen för att stoppa flyktingboenden, säger Bert Karlsson.

Och han får ett visst medhåll av centerpartisten Heinrich Kaufmann, som också sitter i byggnadsnämnden, och som röstade för att bevilja Jokarjo det tillfälliga bygglovet.

– Man kan misstänka att det finns vissa krafter som vill stoppa flyktingboenden, säger Heinrich Kaufmann.

Kaufmann ser inga sakliga argument som håller för att inte bevilja Jokarjo bygglov. Och förvaltningen för plan och bygg föreslog att nämnden skulle rösta ja till asylboendet och att Elanders gamla lokaler skulle vara lämpliga att använda som just asylboende.

Men trots det röstade alltså sex av nio ledamöter i nämnden ner asylboendet.

– De vill inte ha flyktingar helt enkelt. SD säger det rakt ut, de andra låtsats att de vill ha flyktingar, säger Bert Karlsson.

”Ingen bra idé”

Men byggnadsnämndens ordförande, Thure Sandén (M), avfärdar att beslutet handlar om en ovilja att ta emot flyktingar.

– Det handlar inte ett dugg om det. Det ligger inte på det planet, säger Thure Sandén.

Istället var den bärande faktorn för nämndens beslut det faktum att Elanders lokaler ligger i ett industriområde, och att det inte skulle vara lämpligt att ha ett asylboende i anslutning till ett sådant område, menar Thure Sandén.

– Nämnden diskuterade den här frågan ganska länge och kom fram till att 200 flyktingar som bor i en omgivning som består av industri är ingen bra idé. Vi får försöka hitta andra boenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.