Nils Poppes dotter, Mia Poppe, är med i ensemblen. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nils Poppe hyllas på Vallarna

För första gången sedan hans död framförs nu ett av Nils Poppes egna filmmanus på scen – när det i sommar blir unik buskis på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. Bland skådespelarna finns bland andra Poppes dotter Mia Poppe, Annika Andersson och Siw Carlsson.

Den andra juli är det premiär. Då framförs för första gången tolkningen av Nils Poppes klassiker ”Soldat Bom” från 1948 på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg.

– Vi var rätt säkra på att vi ville göra en militärfars och då behövde vi inte leta särskilt länge efter en förlaga, säger Jojje Jönsson.

Jönsson spelar soldat Fabian Bom och säger att det är en uppgift han tar sig an med största respekt – med tanke på vem som spelade rollen i originalversionen.

– Jag vågar knappt tänka på det, haha. Självklart är det en stor utmaning.

”Svårt att skriva fars”

Jojje Jönsson har tillsammans med Lars Classon skrivit manus, som är fritt baserat på filmen. Regin står Ulf Dohlsten för.

När SVT Nyheter Halland träffar gänget bakom produktionen i Falkenberg håller de på att prova ut sina kostymer och lära känna sina karaktärer. Mia Poppe säger att hon tycker att det hela ska bli jätteroligt.

– Sen är det ju alltid en utmaning och det här är dessutom nyskrivet, vilket jag tycker är fantastiskt. För det är svårt att skriva komedi och fars, säger hon.

Gjorde Bergmanfilmer

Nils Poppe gjorde totalt 173 scenproduktioner och 39 filmer under sin karriär och jämfördes inte sällan med Charlie Chaplin. Han är mest känd som en stor och folkkär komiker, och medverkade även i två Bergmanfilmer: ”Det sjunde inseglet” och ”Djävulens öga”.

Nils Poppe gick bort år 2000.

Teatern på Vallarna är idag den största friluftsteatern i Sverige och man har i snitt 60.000 besökare per år.

Buskis framgångskonceptet

– Det är för att vi uttalat säger att vi gör buskis. Vi är en av få teatrar som gör det, säger Janne Andersson, producent för föreställningen. Han har varit med länge på Vallarna.

Vad säger du till dem som inte tycker att buskis är riktig teater?

– Kom till Vallarna och upplev en föreställning så är jag totalt övertygad om att de kommer ändra uppfattning. 60.000 personer kan inte ha fel.

Nils Poppe. Foto: TT

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer